Hopp til hovedinnholdet

Tror jeg har fått angst, men tør nesten ikke å tenke tanken.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på snart 14. Og i det siste har jeg hatt mye panikk, og har følt at jeg ikke passer inn, liksom at jeg skiller meg skikkelig mye ut fra de andre. Jeg er nesten redd for å gå på skolen, siden der er det alle de vonde tankene kommer inn. Jeg har en venn som sier at h*n er deprimert, og «tuller» med at h*n skal skade seg selv eller drepe seg selv, og det synes jeg er vondt, og bygger opp på hva jeg tenker på. H*n «tuller» også med at h*n skal skade meg. Og da blir jeg redd, når h*n komner opp til meg og later som om at jeg skal bli banket opp vært sekund nå. Jeg har veldig mange prøver/prestasjoner og det blir jeg veldig stresset av også, og føler at lærene er veldig strenge med meg, så jeg tar på meg skylda, og tenker at jeg ikke er bra nok. Jeg tror litt at jeg kan ha fått angst, men våger nesten ikke å tenke den tanken. Hva tror du dette kan være? Setter stor pris på hvis jeg får svar/hjelp. Hilsen En urolig jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Kjære deg!
 
Du er bra nok!
Det er ikke uvanlig at en kan ha perioder i sitt unge liv, som kan være vanskelig. Da er det lett å skylle på seg selv, og føle at en ikke er god nok.
 
Dessverre stiller vi ingen diagnoser i ung.no, men det jeg vet, er at dette kan du få hjelp til slik at hverdagen din blir bedre.
 
Du er i puberteten der det skjer så utrolig mye med kroppen din, både innvendig og utvendig. Det er så viktig å være like alle andre, og en sammenligner seg med alle rundt, og føler selv at en er helt forskjellig fra de.  En er midt mellom barn og voksen, og forsøker å finne ut hvem man er, kanskje tenker den mye på all ansvar en har fremover. For mange unge kan dette bli svært utfordrende og vanskelig, og nesten føles litt kvelende.
 
Det er viktig at du snakker med noen voksne om dine tanker og følelser. Du skal ikke gå rundt med dette alene,  for det bygger seg gjerne opp, og til slutt orker du kanskje ikke noe. Husk, at dette kan du få hjelp til!
 
Ta kontakt med en lærer du føler deg trygg på, sosiallærer på skolen eller helsesøster. Snakk gjerne med dine foreldre/foresatte også.
Helsesøster har kunnskap og erfaring å snakke med ungdom om mange ulike tema, og kan eventuelt hjelpe deg til å snakke med din kontaktlærer. 
 
Ikke vær engstelig for å be om hjelp!
 
Les gjerne artiklene nedenfor.
 
Ønsker deg masse lykke til videre!
 

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du opplevd å ikke passe inn?

Bilde av gutt ute på gata (www.colourbox.com)

Du tenker kanskje at det er kjipt å ikke være interessert i de samme tingene som vennene dine? At du ikke har så lyst å gå på den samme skolen som "alle andre"? Men har du tenkt at det er viktig at noen gjør noe annet enn "resten"?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser