Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger råd for hvordan jeg kan bli gladere og få bort de vonde tankene

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg føler meg sliten i hodet ofte for tiden og er lei meg og frustrert. Selvskadet før men ikke nå lengre, men tenker en del på det nå, men har ikke gjort noe. Kjæresten min støtter meg mye, men han klarer jo ikke hjelpe meg med noe siden han ikke vet hva han skal si eller gjøre og det forstår jeg så legger ikke noe ansvar på ham. Vil bare bli glad og positiv og ikke lei meg og nedfor. Spiser også veldig lite i perioder fordi jeg ikke orker å spise. Vil spise, men orker ikke og trenger bare noen råd for hvordan jeg kan bli gladere og få bort de vonde tankene mine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver at du føler deg sliten i hodet og er lei deg og frustrert. Du ønsker å bli glad og positiv og få bort de vonde tankene dine. 

Det er veldig bra at du har sluttet å selvskade og det er også veldig fint at du har en god kjæreste som støtter deg. 

Jeg har dessverre ingen oppskrift på hvordan du skal bli gladere og få bort de vonde tankene du bærer på. Men, jeg tenker det er veldig viktig at du ikke er helt alene om å ha det så vondt. Det du trenger nå er gode mennesker rundt deg og jeg tenker også det vil være fint for deg å snakke med noen som kan være nysgjerrig, varm og forståelsesfull. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster eller sosiallærer på skolen din. Eller du kan gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid, få hjelp til å sortere tanker og følelser og tilbys ulike hjelpeteknikker som kan få deg til å få det bedre med deg selv og sammen med andre. 

Jeg vil også oppfordre deg å snakke med foreldrene dine. De bør vite hvor vanskelig du har det, så de kan være god støtte for deg nå.

Jeg har lagt ved flere artikler og jeg ber deg om å ta en titt på de. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser