Hopp til hovedinnholdet

Jeg har begynte på Ritalin og lurer på bivirkninger

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som blir 16 snart. Jeg har fått påvist diagnosen ADD og er på medesinutprøving nå. Jeg tar 30mg 1 gang til dagen. For 2 dager siden begynte jeg å måtte jeg ofte på do! Har i flere år gått 2 kanskje 3 ganger på do hver dag. Nå de dagene har jeg måttet gå på do rundt 5 ganger daglig!? Ikke mye som kommer ut men føles som om jeg må tisse mye. Jeg har også blitt utrolig tørr i munnen. Har hatt andre bivirkninger som jeg vet er ritalinen. Jeg er 1.73 cm høy og har gått fra å veie 84 til ca 81,5. Foreldrene mine mener jeg har høy hvilepuls å Har lenge vært redd for at jeg har diabetes type 2. Kan det være det eller er det en bivirkning fra ritalinen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er helt normalt at man kjenner mange bivirkninger når man starter opp med Ritalin. Mange har uro, søvnvansker, løs mage, munntørrhet, nedsatt apetitt, hjertebank og vektnedgang.

Når man er mer tørr i munnen så drikker man ofte mer, og må derfor oftere på do. Det er mer sannsynlig at alle disse symptomene dine skyldes ubehag med oppstart av medisiner mer enn at det er en ny sykdom. Særlig hvis de har kommet rett etter at du startet opp med medisiner. 

Det kan være at din dose er for høy for deg hvis du får mye plager. Plagene skal gå over etter noen uker, hvis ikke er det viktig at du snakker med legen din snart så du får vurdert om du skal justere ned dosen. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse