Hopp til hovedinnholdet

HEI. JEG SLITER MED ANGST, JEG VEIT IKKE HVORDAN JEG SKAL BLIKVITT DEN.

Jente 13 år
 

Spørsmål

HEI. JEG SLITER MED ANGST, JEG VEIT IKKE HVORDAN JEG SKAL BLIKVITT DEN. HVA SKAL JEG GJØREFOR Å BLI KVITT DEN? OG HVORDAN FINNER MAN UT HVORDAN ANGST MAN HAR?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 13 år

Takk for spørsmålet ditt. Du skriver til oss i ung.no at du sliter med angst og ikke vet hvordan du skal bli kvitt det. Du lurer også på hvilken type angst du har.

Du skriver veldig lite om hvorfor du tenker at du sliter om angst og også i hvilke type situasjoner du opplever at du får angst, så det blir ikke så lett for meg å svare på hvilken type angst du har. For å få vite dette må du eventuelt oppsøke lege, psykolog eller psykiater (lege med videreutdanning i psykiatri). Det letteste er kanskje å snakke med helsesøster på skolen din i første omgang for å fortelle henne hvordan du har det slik at du hun kan hjelpe deg med å finne svar på det du lurer på.

Angst er på mange måter samme følelse som å være redd. Men ofte skiller vi at vi blir redde eller har frykt for noe som skjer på EKTE mens angst mange ganger er at vi er redd for noe vi er redd for at SKAL SKJE uten at det har skjedd enda. For eksempel er personer som har sosial angst redd for at de skal gjøre noe dumt foran andre og dermed tabbe seg ut og personer som har helseangst er redde for å bli syke. Personer som har eksamensangst er som regel bare redde når de skal ha eksamen eller prøver. Og så videre. 

Det viktigste å vite er at det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser!

Det generelle rådet for å komme seg ut av en angstlidelse er å øve seg på å tørre å være i situasjoner der man opplever angsten. Etterhvert vil hjernen hjelpe deg til å få mindre angst i disse situasjonene. Men så mye mer konkret enn dette kan jeg ikke svare siden jeg ikke vet hvordan angsten oppleves for deg.

Som sagt så ville jeg kontaktet helsesøster i første omgang for å få hjelp videre. Dette er gratis og hun er vant til å snakke med mange på din alder om lignende problemer.

Håper du snart får det bedre. Lykke til! 

 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Råd til deg som sliter med eksamensangst

Mange blir stressa av eksamen

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser