Hopp til hovedinnholdet

Hva bør humørsyke meg gjøre med min vanskelig situasjon?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Mamma har store psykiske problemer som går utover meg, hvilket får meg til å tenke på å bo hos pappa men han er ikke særlig reflektiv. Jeg har eldre brødre, og jevnaldrende å være med men savner emosjonell nærhet, noe jeg aldri har opplevd. Jeg kjenner meg utrolig ensom emosjonelt, samtidig som jeg er så vandt til det og vet ikke hvordan noe fungerer eller føles. Jeg er så mye lei meg at jeg nesten ikke merker det. Jeg er på vakt både i mitt eget hjem og blant jevnaldrende, for jeg kan ikke stole på noen og jeg må alltid være den voksne, selv blant voksne. Har samtaler med koslig helsesøster ofte, men ingenting holder. Sliter med selvskading og deppresivitet. Har prøvd å skade meg innenfra. Har å prøve å finne meg en fritidsaktivitet men jeg er så emosjonelt ustabil at jeg klarer ikke holde på verken noe eller noen. Prøvd å finne selvstendige/modne venner men føler meg fort truet av sterk mentalitet. Blir sliten av å gjøre noe og å ikke gjøre noe. Hva bør humørsyke meg gjøre? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Så utrolig trist å høre hvordan din hverdag er og at du mangler nærhet og omsorg fra dine aller nærmeste.

Din oppvekst preger deg og du er blitt så voksen, at du kan se at det er noe som mangler som mange av dine venner har. Men du skal også vite at det finnes mange barn og ungdom med en vanskelig oppvekst, som blir sterke og klarer seg svært bra! 

Alle mennesker har behov for nærhet og kjærlighet, og det kan være vanskelig å fylle dette tomrommet helt alene. Noen har søsken, slektninger, kjæledyr, besteforeldre, tanter, onkler, naboer, lærere, andre voksne eller gode venner til å få påfyll av omsorg.

Det som er viktig er at du er ærlig med deg selv, og forteller hvordan du virkelig har og føler det. At du alltid er på vakt, at du skader deg selv og føler deg nedfor, og dette blir en fryktelig sliten av!

Det er fint at du har samtaler med helsesøster på skolen, for det er godt å ha en voksen person som kan støtte og hjelpe deg å sette ord på følelsene dine. Men det er viktig å være ærlig og fortelle helsesøster om dine dype tanker og problemer. Helsesøster kan kanskje hjelpe deg til å ta kontakt med familievernkontoret slik at du kan få mer hjelp i forhold til hjemmesituasjonen din. www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Du kan også kontakte barnevernet i kommunen din, og fortelle om din situasjon. Barnevernet er der for akkurat for barn og ungdom som ikke har det bra hjemme. Barnevernet skal faktisk verne om barnet!

Du er bare 16 år og har krav på å få hjelp, slik at din hverdag blir bedre. Det kan være svært utfordrende å leve med en psykisk syk mor, og dette er det viktig å gripe tak i, slik at du får all den hjelpen du skal ha!

Hvis du synes at det er vanskelig å snakke med helsesøster, kan du kanskje vise henne dette, slik at hun kan hjelpe deg videre? Ikke vær redd for å be om hjelp, for det finnes mange dyktige folk som kan gjøre din hverdag mye bedre!

Du kan gjerne kontakte barnevernet selv hvis du ønsker det. Møt opp eller ta en telefon dit. Hvis du ønsker det i første omgang kan du også være anonym, og be om råd.

Les gjerne artiklene nedenfor.

Ønsker deg all lykke fremover.

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Syke foreldre
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om syke foreldre