Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med søvnparalyse. Hva kan jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

I det siste har jeg slitt mye med søvnparalyse. Jeg har følt mye at det blir bare verre og verre. Siste søvnparalyse var at jeg trodde at samboeren min kom hjem, la seg ned vedsiden av meg og holdt hendene mine, plutselig innså jeg at det ikke var han og kjente at det ble holdt hardt, jeg begynte å skrike og prøvde å klype, så innså jeg at sov, så prøvde å klype hardt så mann skikkelsen kunne klype meg tilbake så jeg våknet. til slutt våknet jeg. Så i det siste har jeg vært redd for å sovne og det begynner å slite meg ut. Kan jeg bli sykemeldt pga dette? eller hva slags behandling har jeg rett på? kan jeg bli kvitt dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19

Søvnparalyse er en tilstand hvor hjernen våkner før kroppen rekker å følge etter. Dette kan skje når en våkner midt på natten eller ved innsovning. Søvn har mange stadier. Et av disse kalles REM (rapid eye movement) hvor vi drømmer. I dette stadiet, hvor vi har drømmesøvn, kobles musklene i kroppen ut. Dette er normalt for ellers ville vi kunne handle på det vi drømmer om og kunne skade oss selv eller andre. I noen tilfeller kan en oppleve at denne "muskelutkoblingen" sitter igjen i en kort tid etter at en har våknet. Da har en søvnparalyse, slik du beskriver. 

Under søvnparalyse er det ikke uvanlig at en kan oppleve å hallusinere. En kan få en følelse av at andre er i rommet og se og høre ting som virker veldig ekte, men som ikke er der i virkeligheten. Det er sannsynligvis dette du beskriver. Mange føler som deg: de blir redde og kjenner frykt. Mange blir også, som deg, engstelige for å legge seg for å sove i frykt for at de skal bråvåkne i en ny søvnparalyse. 

Søvnparalyse er svært ubehagelig, men det er viktig å vite at det ikke er farlig. Noen venner seg til søvnparalyse slik at de etterhvert ikke blir så redde og etter en tid sover bedre. 

Du spør om sykemelding. Dette må du diskutere med din fastlege. Likevel er det ofte slik at å sykemelde seg ikke gjør situasjonen bedre. Da kan man få for mye tid til å sitte hjemme å tenke og gruble over det som er vanskelig og en kan føle vanskene ennå større enn de kanskje er. 

For å få et klart og godt svar om behandling av søvnparalyse vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din som kjenner deg. Søvnparalyse kan blant annet utløses av søvnmangel, stress og uro. Det kan derfor være lurt å drøfte årsaker til søvnparalyse med fastlegen før dere bestemmer dere for en mulig behandling. 

Jeg sender med en artikkel om søvn. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser