Hopp til hovedinnholdet

Sliter med sinne.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Klarer ikke å takle sinnet mitt. På barneskolen klarte jeg absolutt ikke. Jeg ble veldig fort sint og slo og sparket og mobbet andre, og når jeg prøvde å ikke skade de, så skadet jeg meg selv og kastet steiner i hodet mitt. Når vi begynnte i syvende klarte jeg det mye bedre for da hadde jeg vært på sånn behandlingsting. Så jeg ble ikke så veldig fort sint lengre, men når jeg først ble det kunne jeg slå til folk eller kaste ting osv. I åttende hadde jeg vært på flere behandlinger og det gikk fint når jeg begynnte på ungdomsskolen. Det har ikke skjedd ofte på ungdomskolen men litt i fritidn. Hvis jeg kjente meg sint knyttet jeg nevene og telte til ti, det hjalp veldig. Men nå føler jeg at det bare kommer tilbake igjen og jeg blir fortere sint igjen og Jeg har ikke noe lyst i det hele tatt til å gå på behandlinger igjen. Hva kan jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skal gi deg noen råd her om det som kalles for "sinnemestring", men mitt hovedråd til deg er at du oppsøker behandlingen igjen. Hvis jeg forstår deg riktig så har du hatt godt effekt av denne behandlingen tidligere når det gjelder sinneproblemene dine, og det er derfor god grunn til å tro at du også vil ha denne effekten i dag. Jeg håper derfor du kan snakke med dine foreldre og/eller helsesøster på skolen der du går om det du sliter med i dag slik at de kan sette deg i kontakt igjen med den behandlingen du hadde tidligere.

Det er ikke alltid lett å forstå hvor sinnet kommer fra. Vi vet en del om temperament og temeramentsforskjeller hos mennesker. Blant annet vet vi at temperament er det mest stabile personlighetstrekk. Det vil si at dersom du allerede fra spedbarnsalder av er litt hissig, så er dette noe du vil ha med deg videre i livet også.

Når det gjelder sinnemestring så tenker jeg det er viktig å først påpeke at sinne er en naturlig følelse. Oftest blir vi sinte når selvfølelsen vår blir truet. Dette kan f. eks. trigges når vi opplever at vi ikke blir hørt, får gjennomslag for viljen vår eller opplever at vi ikke blir respektert. Det er mange som sliter med sinne og det finnes mange ulike måter for å få kontroll på sitt sinne. Et nøkkelord for sinnemestring er Bevissthet. Det vil si at man forsøker å bli bevisst på sine tanker som leder til sinnet. Det er slik at hvordan vi tenker om en situasjon, slik du beskriver, påvirker hvordan man føler om situasjonen og hvordan man reagerer. Dette er basisen i noe som kalles Kognitiv terapi, en terapiform som ofte brukes for sinnemestring. Det handler om å bli bevisst på sine tanker og antagelser i de situasjonene man opptrer slik at man har mulighet til å påvirke/utfordre dem med mer realistiske tanker. Nøyaktig hva du tenker om deg selv og andre i den situasjonen du forteller om er vanskelig spekulere i. Men uansett hva det nøyaktig dreier seg om så vil det alltid være andre måter å se på situasjonen, måter å støtte seg selv på slik at man ikke nødvendigvis blir sint. Det handler om å tørre å bli kjent med disse tankene for så å starte med å utfordre dem.

Noen små knep kan du allerede nå begynne med selv. Når du kjenner at sinnet kommer, skal du spørre deg selv:  Hvorfor blir jeg sint?  Har jeg grunn til å være sint?  Hva var det egentlig som skjedde? Er jeg sint på noen, eller for noe?  Hvilken rett har jeg til å la sinnet mitt gå ut over andre?  Slike spørsmål hjelper deg til å beholde fatningen og fokusere noe som utfordrer tankene dine, bevisstgjør deg din egen tilstand, og gir deg mulighet til å snu tankegangen og dermed den kroppslige reaksjonen som fører til sinneutbrudd. Den gamle regelen om å telle til ti har vært nyttig for deg tidligere men jeg forstår det slik at den ikke fungerer helt i dag. Kanskje det kan være en ide for deg å telle litt lengre. Jeg vet at enkelte faktisk må telle helt til hundre for å klare å roe seg tilstrekkelig ned.

Forsøk å jobb litt selv slik jeg har anbefalt deg her og snakk også med dine foreldre og/eller med helsesøster på skolen din om det sinne du merker at du sliter med.

Jeg legger ved noen artikler her til deg som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser