Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det ikke så bra, jeg smiler hver dag, men det er mye jeg ikke viser

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 16år. Jeg er ofte en som smiler og ser veldig glad ut i hverdagen, men det er så sinnsykt mye vondt bak det smilet. Jeg har tideligere slitet med angst og depresjon. I 2016 opplevde jeg noe som har vært det verste i mitt liv hittil, jeg prøvde å ta selvmord. Jeg har tideligere snakket med rådgiver, helsesøster, lærere og psykologer. Jeg har aldri klart å åpne meg for noen og faktisk fortelle hva jeg føler eller hvordan jeg har det bortsett fra en lærer på min gamle skole. Akkurat nå har jeg det egentlig ikke så bra, jeg går rundt å smiler hver dag, men det er så mye mer jeg ikke viser. Hver natt blir jeg deprimert og jeg gråter og klarer ikke sove før langt ut på morningen. Dette har skjedd nesten hver natt siden ifjor. Jeg føler meg helt tom(?). Jeg vet ikke om dette er depresjon eller hva det er. Jeg tørr heller ikke ta kontakt med noen å snakke om det fordi det er sinnsykt vanskelig for meg å åpne meg om sånne ting til noen. Kunne gjerne trengt noen råd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 16 år!

Det er leit å lese at du har det så vanskelig. Jeg forstår at det kan være vanskelig å fortelle noen akkurat hvordan du har det, men det kan hjelpe deg! 

I ungdomstiden er det vanlig at humøret svinger og livet kan føles tungt noen ganger. Livet er jo både gode og vanskelige dager. Men det er viktig å kjenne etter om det er for mange vanskelige dager, da er det lurt å snakke med noen. 

Det er bra at du tidligere har snakket med noen. Var det noen av dem du kunne tenke deg å snakke med igjen? Du nevner en tidligere lærer på barneskolen, men det kan være vanskelig å få snakke med han/henne igjen. Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdom som har det vondt. Derfor er det mange ungdommer som synes det er godt å snakke med helsesøster. 

Hva med foreldrene dine? Kan du snakke med dem? De fleste foreldre ønsker å hjelpe barna sine. Det er jo de som kjenner deg best og de kan trøste deg og støtte deg når du har det vondt. Mange ungdommer tenker at de ikke skal snakke med foreldrene sine om vanskelige ting, fordi de ikke vil bekymre dem. Men det er en foreldreoppgave å ta vare på barna sine. 

Kanskje kunne det være lettere for deg å snakke med noen du ikke ser? Noen du kunne ringe eller chatte med? Du kan for eksempel ta kontakt med kirkens sosmental helses hjelpetelefon eller kors på halsen. Her vil du få snakke med mennesker som har tid til å lytte til deg og som kan gi deg gode råd. 

Ikke vær redd for å åpne deg for noen, det er noen der ute som vil hjelpe deg! Når du klarer å sette ord på det du synes er trist og vondt vil det etterhvert kjennes bedre.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser