Hopp til hovedinnholdet

Jeg ser bare mamma i helgene, da bruker vi tiden til å krangle.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg ser Mamma bare i helgene fordi hun jobber borte i uken, og opplever ofte at vi bruker den lille tiden vi har sammen på å krangle. Jeg får ordentlig vondt inni meg å gråter mye etter vi har kranglet. Hver gang jeg prøver å diskutere med hun oppfattes jeg som «frekk» , og jeg kan skjønne at jeg gjør det men har jeg ikke lov og forsvare meg? Hovedpoenget mitt er egentlig at jeg føler meg verdiløs og som om at hun ville hatt det bedre uten meg fordi hun ofte er negativ til meg. Hvordan skal jeg snakke med henne om dette, og hvorfor er det så vanskelig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er fortvilet om du bare treffer din mamma i helgene og opplever at dere bruker den lille tiden dere har sammen på å krangle. Og det er bra at du ønsker hjelp for at dere skal få det bedre sammen. 

Det er slik at mange unge opplever at forholdet til foreldrene kan være veldig konfliktfylt i ungdomstiden. Det er vanskelig å bli forstått og følelsene og hormonene gjør at en lettere misforstår hverandre og blir sinte.

Foreldre ønsker å sette grenser og oppdra den unge, samtidig som ungdommen ønsker å bli selvstendig og gjøre sine egne erfaringer. Da kan en lett komme inn i noen negative spor der en snakke til og med hverandre på en negativ måte. En venner seg liksom til en måte å snakke sammen på som ikke er bra for noen av partene. Men det er mulig å få hjelp til å snakke sammen på en bedre måte.

Vi har laget en artikkel om hvordan du kan snakke med foreldre som ikke forstår deg, som jeg anbefaler deg å lese. Her kan du få gode tips og råd for hva du kan gjøre. For selv om det er de voksne som har ansvaret for at alle i familien har det bra, er det viktig å huske på at ens egen væremåte, stemmebruk, humør og måte å snakke på er "smittsom". Hvis er sur og grinete, vil andre ofte møte en på samme måte. Derfor kan det være lurt å tenke igjennom hvordan en selv møter andre.

Men det kan også være at mamma trenger råd om hvordan hun bør endre sin måte å møte deg på. Kanskje er mamma redd for at hun ikke har nok kontroll på deg om hun er borte hele uka? Hun kan ha bekymringer om at ting kan gå galt med deg og derfor forsøker hun, men på en litt feil måte, å rette på dette når hun er hjemme? Da kan det være at hun kanskje trenger litt råd om hvordan hun kan gjøre dette på en bedre måte.

Jeg vil derfor anbefale deg å forsøke å snakke med foreldrene dine på en rolig måte, om hvordan du har det. Kanskje kan du la mamma få lese igjennom ditt spørsmål og svar til oss?

Kanskje kommer dere som familie fram til at dere trenger hjelp av noen andre til å komme inn i et bedre spor? Da kan familievernkontoret være et sted dere kan få hjelp.

Hvis det ikke er aktuelt for dere, vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster eller en annen voksen på skolen. Sammen kan dere finne ut hva du eller andre kan gjøre for at du skal få det bedre. Kanskje kan helsesøster ta en prat med deg og mamma sammen?

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser