Hopp til hovedinnholdet

Jeg kutter meg. Hvordan skjule, snakke med hvem og hva vil skje?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg kutter meg selv.. Noen ganger føler jeg meg så alene, jeg har gjort det før (2016/17) men jeg har ikke gjort det på ca. 5-6 måneder, men for 3 dager siden ble jeg drit deprimert/trist og fant en sånn blomsterkutter dings og kutter opp 1,5 dm på venstre arm (forsiden) og 2-3 kutt ved pulsåren! (Har kuttet meg hver dag siden det) Må skal jeg til Sverige m familien og vi skal bade, de vet ikke at jeg kuttet meg før, og de har ingen mistanke om det heller, men jeg orker ikke att det skal finne det ut!! Har dere noen tips til hvordan jeg kan dekke det, hvem jeg kan snakke med (ikke en venninne pga. De forstår ikke) og hva vil skje hvis de finner det ut??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres veldig vanskelig ut for deg og jeg tenker det vil være fint for deg om du oppsøker helsesøster på skolen eller går til Helsestasjon for ungdom for å prate mer om hvordan du har det og om selvskadingen. Der kan du få hjelp til hvordan du kan slutte, og finne andre måter å håndtere vanskelige følelser på. 

Du kan også få tak i et hefte som er gitt ut av Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning i Stavanger. Heftet heter: "Selvskading. En arbeidsbok for unge og voksne". I dette heftet tar forfatterne opp både en måte og forstå selvskading på, samt hvordan en kan jobbe med seg selv for å finne alternative måter å håndtere sine problemer på. Heftet kan bestilles på internett på siden: www.psykopp.no

Selvskading er et valg som personen selv tar. Det er derfor viktig å innse at du må selv velge å legge vekk selvskadingen, og du må selv velge å ta tak i dine problemer på en annen måte. Ingen terapeuter eller andre kan FÅ deg til å slutte med selvskading, men de kan være en støttespiller og samtalepartner mens du jobber med å opparbeide deg alternative måter å uttrykke deg og dine problemer på. Det er fullt mulig å klare å slutte med selvskading, men valget om å slutte med dette er til syvende og sist opp til deg selv.

Det er nok ikke så lett å få skjult arrene - ettersom det ut fra din beskrivelse høres ut som det har vært en god del selvskading de siste dagene. Jeg har lagt ved en artikkel om arr etter selvskading, titt litt på den - der finner du noen tips. Ellers vil jeg råde deg til å forteller foreldrene dine om hvor vondt du har det. Nå har du en anledning til å snakke med dem nå når det er vinterferie og dere er samlet. Flere ungdom skriver inn her og er engstelige for hva som vil skje dersom foreldrene får vite om selvskadingen. Mange er redde for å bli møtt med sinne og frustrasjon. Men min erfaring er at foreldre tilbyr forståelse, omsorg og gjerne vil hjelpe når de oppdager at ungdommen deres har selvskadet. Jeg tenker det er viktig at de vet om hvor vondt du har det, så de kan være en god støtte og gi deg det du trenger nå. 

Kanskje du skal skrive noe ned til foreldrene dine, som du kan vise til dem og forhåpentlig så kan dere få til en god samtale som kan bli starten på en bedre tid for deg.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese disse.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser