Hopp til hovedinnholdet

Dårlig søvn og ustabilt humør. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg sover dårlig om natten. Jeg kan liksom våkne opp klokka halv fire på natta uten å få sove igjen. Jeg kommer hjem etter skolen og begynner å gråte uten at jeg helt vet hvorfor selv om jeg tenker på ting som går litt galt i livet... Hva skjer med meg? Er det angst?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no. 

Det er vanskelig å si noe om hva som er årsaken til dine søvnvansker. Du skriver at når du kommer hjem fra skolen begynner du å gråte. Er det fordi du er så sliten etter å ha hatt en lang skoledag og ikke har sovet godt på natta?

Hvis man er sliten og trøtt er det lettere å begynne å gråte. Det er også vanlig med humørsvigninger i puberteten. Det henger sammen med at dine hormoner er i full sving akkurat nå. Dersom du har andre bekymringer eller vansker å tenke på vil dette også være med på å få humøret til å svinge ekstra. En liten trøst er at etterhvert som du kommer lenger inn i puberteten så vil humørsvigningene bli mindre.

Vi vet at det hjelper å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Det hjelper å snakke om det som er tungt og vanskelig, og ikke minst kan det forebygge slik at problemet blir større. Du kan snakke med dine foreldre, en slektning eller helsesøster på skolen. Prøv å finn ut hvorfor du ikke får sove på natt. Ligger du å grubler på ting, eller er det andre årsaker til søvnvanskene dine?

Ut fra det du skriver tenker jeg først og fremst ikke på angst- Søvnvanskene dine kan føre til at du er mer sliten og trøtt, og at det kan gå utover humøret ditt.    

Ikke sitt med dine bekymringer alene, snakk med noe du stole på om hvordan du har det.

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser