Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke kontroll lengere og er rett og slett redd meg selv. Hva burde jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har i ca ett halvt år nå strevet meg angst, depresjon og selvskading. Og jeg får hjelp hos BUP og psykolog men jeg føler at det ikke hjelper, og ting har blitt vanskeligere å vanskeligere får meg i det siste. Jeg har begynt å kutte meg hver dag, tillogmed på skolen. Mamma pleier å gjemme alle skrape ting hjemme men jeg finner alltid noe. Jeg har ikke kontroll lengere og er rett og slett redd meg selv. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Du strever med angst, depresjon og selvskading, og i det siste har det blitt vanskeligere for deg. Du har begynt å kutte deg hver dag og føler ikke du har kontroll og er redd for deg selv.

Jeg tenker det er veldig viktig at du får sagt fra til de voksne rundt deg, slik at du kan få den hjelpen du trenger. Du bør forteller foreldrene dine om hvor tøft det er å være deg nå, slik at de kan være der for deg og trygge og støtte deg. Det tror jeg vil være godt for deg! Det er også viktig at du forteller BUP og psykologen din om at det oppleves som ennå vanskeligere nå og fortell om daglig selvskading. BUP kan og skal hjelpe deg og hjelpen vil være mer tilgjengelig for deg om du er helt åpen og forteller hvordan det for deg.

Å gå til behandling i eksempelvis BUP betyr dessverre ikke at alt blir bra raskt eller med en gang. Samtaleterapi er prosessarbeid som kan ta litt tid før en opplever symptomlettelse (eller å få det bedre) og ofte så må en forsøke flere metoder for å finne den behandlingsformen som passer best og som gir effekt. Derfor er det så viktig nå at du forteller at du opplever at hjelpen du nå får ikke funker for deg. Kanskje dere skal forsøke ut noe annet, siden det dere er i gang med ikke virker som det passer helt for deg?

Jeg har lagt ved noen artikler til deg, som jeg ber deg om å lese.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser