Hopp til hovedinnholdet

Har jeg angst eller depresjon? Hva bør jeg gjøre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg har nå lurt på hva som er galt med meg en stund. Jeg klarer ikke å dra ut av huset mitt. Jeg vet ikke hva som skjer. Noen timer før jeg skal dra får jeg vondt i magen og nesten begynner å gråte. Selv om jeg vet at jeg skal dra tilbake rett etterpå. Likevell når jeg er hjemme er jeg alltid utslitt og føler meg alene, sover lite, spiser lite osv. Når noen spør om jeg blir med ut så klarer jeg ikke å ta et valg, og når jeg sier nei fordi jeg ikke klarer å bli med. Så blir jeg skuffet av meg selv og kritiserer meg selv. Jeg har slitt med dårlig selvtillit en stund nå. Har prøvd og fortalt moren min men det virket ikke som om hun tok det seriøst. Har prøvd å få kontakt med helsesøster men jeg synes det er vanskelig for det er så mange folk rundt omkring. Hva bør jeg gjøre? Har jeg angst/depresjon eller noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14

Det høres ut som om du har det vanskelig. Du klarer ikke gå ut av huset, får vondt i magen, er utslitt og kritiserer deg selv. I tillegg har du forsøkt å snakke med moren din og ikke klart å komme i kontakt med helsesøster. 
Du spør om du har angst eller depresjon. Det er dessverre ikke mulig for meg vurdere dette fordi jeg ikke kjenner deg og vet for lite om deg. Men jeg kan si noe generelt om angst og depresjon. 

Når man er deprimert er man trist og lei seg nesten hele tiden over en lengre periode. En har mindre energi enn vanlig og har mindre lyst til å gjøre ting som en tidligere hadde lyst til. Noen sover i tillegg dårlig og sliter med å konsentrere seg for eksempel på skolen. En som har angst er redd for noe. Av og til vet de hva de er redde for, av og til kjenner de bare uroen, men skjønner ikke hva den handler om. Angst kan komme og gå eller være der nesten hele tiden. Noen har depresjon, andre har angst og noen har begge deler. 

For å finne ut av hva det er du strever med eller om du er deprimert eller har angst trenger du å snakke med en voksen. Jeg vil anbefale deg å forsøke å snakke med moren din en gang til. Hvis du synes det er vanskelig kan du for eksempel vise henne spørsmålet ditt og svaret mitt som en start på samtalen. Det er også mulig å gå til helsestasjonen for ungdom. Der kan de hjelpe deg til å finne ut av hva du strever med og hjelpe deg med å vurdere hva du trenger for å få det bedre. Det er viktig å huske at både angst og depresjon er vansker som kan behandles slik at du får det bra igjen. 

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser