Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater skolen og har ingen venner. Sparker og slår i ting og selvskader.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg Har det ikke bra, på skolen og hjemme. Hjemme så bare sitter jeg å ser på YouTube hele dagen, Jeg føler ikke at jeg har noen venner. Og når jeg vondt så har jeg ingen å snakke med, på skolen får jeg anmerkninger for ingenting. jeg får nedsat i orden og adferd så enkelt og det gjør sånn at lærerene sier att jeg kansje må gå om et år. og jeg Hater skole, og jeg sliter med å kontrollere meg selv, jeg sparker å slår i ting og sier ting jeg ikke mener, jeg har ødelakt mange ting med att jeg har sparket og slåt i ting. Inkludert jeg sparket i en tre veg så hardt at både veggen å foten min ble skadet, jeg brakk to bein i foten. og jeg har ødlakt flere dører Og sliter med selvskading, så pils hjelp det hadde betyd så mye for meg. Tusen takk for hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15

Det høres ut som du strever og har det vondt. Du føler at du ikke har venner, hater skolen, slår og sparker i ting og sier ting du ikke mener. I tillegg selvskader du. 

Det å slå og sparke i ting og si ting du ikke mener er sannsynligvis et tegn på at du ikke har det bra. Det er ikke uvanlig at ungdommer som er mye triste tar det ut i å slå og sparke, det en ofte kaller atferdsvansker. Da handler det mer om tristhet og frustrasjon enn at en er slem og lager problemer. 

Du forteller at du selvskader. Selvskading handler oftest om at en har det vondt inni seg og at en ikke klarer å føle seg bedre. Da kan det føles godt å påføre smerte på kroppen ved å skade seg selv. På denne måte kjenner en smerten på kroppen og smertene inni seg blir litt borte. 

Jeg tror du trenger hjelp slik at du kan føle deg bedre og på denne måte klare å la være å slå og sparke i ting og å si ting du ikke mener. Det å få hjelp vil også bidra til at selvskadingen blir borte. Jeg vil anbefale deg å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Hvis du synes dette er vanskelig kan det være lurt å kontakte helsesøster på skolen eller helsestasjonen for ungdom. De er vant med å snakke med ungdommer som sliter med noe. Fortell dem åpent og ærlig om hvordan du har det. Sammen kan dere finne ut av hva som er problemet og hvordan løse det. Mulig vil du trenge henvisning til psykolog, noe de kan hjelpe med, eller videre oppfølging ved helsestasjonen. 

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser