Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min har så lite venner pga. hvordan kan jeg hjelpe ham?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 18 år som er sammen med en på snart 20. Forholdet vårt har våre ups and downs men det som egentlig bekymrer meg er at typen min så og si ikke har venner. Han har opplevd mye av familien i barndommen som har påvirket han veldig i hvordan han oppfører seg. Han har lett for å være litt for frekk med de han kaller for venner, jeg vet han mener ting som tull men det forstår ikke de... de blir til slutt bare lei av han og nesten ingen tar kontakt lenger, han hører nesten aldri på meg når jeg prøver å fortelle han va han burde gjøre. Syns det er vanskelig når han går rundt og er lei seg og føler seg alene... dette går ikke bare utover han men også meg ettersom at han ønsker mer og mer tid med meg på grunn av at han ikke har flere og jeg sosialiseres mindre med mine venner... hadde vært utrolig kjekt å kunne gjøre ting med hans venner også og ikke bare mine... er alltid kun meg, han og mine venner eller kun meg og han... får liksom ikke sett den siden av han

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.


Takk for at du kontakter Ung.no.

Så heldig denne gutten er som har en kjæreste som deg som er så forståelsesfull og klok at du ser hva som skjer i relasjonene mellom kjæresten din og hans venner. Du ser også hva som er årsaken og at dette gjør det vanskelig både for ham og vennene hans. Jeg forstår at du ønsker å hjelpe ham til å se problemet selv også, slik at han kan gjøre noe med situasjonen. 

Samtidig er det ikke lett å være venn med en som har en væremåte som gjør at en kan bli såret eller føle seg avvist. 

Det kan, som du beskriver, helt sikkert være gode grunner til at kjæresten din har utviklet en måte å være på som fører til at andre tar avstand. Og det er kanskje ikke å forvente at andre skal forstå at de må ta hensyn, eller tåle hans måte å være på om han avviser dem, eller er frekk?

Det er lett å komme inn i en litt dårlig spiral og mønster når en har det slik som du beskriver din kjæreste. Min teori er at din kjæreste har utviklet en oppfatning om seg selv at ingen liker ham, eller vil være sammen med ham og at han er ensom. Hvis dette er overbevisninger som han antar er sannheter, vil han naturlig nok oppføre seg på en slik måte at han får bekreftet sine antagelser. Slike mønster kan oppstå om en har opplevd mye avvisning tidligere, da vil en forvente å bli avvist i nye relasjoner. Kan dette være et mønster du og kjæresten din kjenner igjen?

Følelser som utløses av slike tanker og valg av handlinger, vil naturlig nok være tristhet og mange ganger depresjon.

Men det finnes hjelp og få. Men det første din kjæreste må akseptere, er at han trenger hjelp til å endre sin måte å tenke om seg selv og sitt forhold til andre. Han må øve seg på å stole på at andre ønsker å være sammen med ham. 

Å skulle endre sin måte å tenke om andre og seg selv, kan være utfordrende om mønsteret har fått satt seg fast. Derfor vil jeg anbefale at han oppsøker fastlegen sin og ber om henvisning til en psykolog eller annen terapeut som kan hjelpe ham.

Sammen kan han få bearbeidet sine tidligere opplevelser og lære nye strategier for å endre eget tankemønster og væremåte overfor andre.

Jeg forstår at du ønsker at kjæresten din skal endre seg og gjøre positive valg. Da er din oppgave å forsøke å heie på ham om han innimellom klarer å være sammen med venner uten å være frekk. Ros virker ofte bedre enn kritikk.

Men det viktigste er at han selv forstår at hans væremåte ødelegger for ham og at han faktisk har mulighet til å gjøre en endring selv. Om han velger å skylde på barndommen, forsøk å utfordre ham på å komme ut av offerrollen og heller ta styring over egen framtid. En tapt barndom må en bearbeide og akseptere, mens en framtid har en muligheter til å gjøre noe med.

Som den gode og omsorgsfulle kjæresten du er, kan du jo også la ham lese ditt spørsmål og svar her. Kanskje det kan være med på å så noen frø som kan føre til endring? Husk da begge at slik endring tar tid og at tålmodighet og raushet er viktige faktorer på veien.

Jeg vil også anbefale dere å snakke sammen om hva som er rimelig å forvente av hverandre i et forhold. Vi har laget en artikkel om dette som jeg anbefaler dere å lese begge to. Sjekk også ut de andre artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp og lykke til.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser