Hopp til hovedinnholdet

Er det gratis å gå til psykolog når man er under 18? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått til helsesøster på skolen en stund pga psykiske problemer. Jeg føler ikke at hun gjør noe særlig så jeg vil prøve å gå til psykolog, men jeg tror det er svindyrt og jeg vet ikke om foresatte vil betale for det.. Jeg har hørt at det å gå til psykolog er gratis når man er under 18? Er dette sant? Finner ikke svar noe sted på nettet, men om det ikke er det, hvor mye koster det sånn cirka. Er det liksom oppi 2000kr eller 500kr?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 14 år!

Takk for spørsmålet ditt! Jeg skjønner godt at dette med betaling er forvirrende og jeg vet at mange lurer på det samme. På en måte så er begge deler riktig, det kan både være gratis og dyrt å gå til psykolog. Jeg skal forklare mer i svaret som nå kommer.

Dersom man har psykiske lidelser som trenger behandling er det vanlig at den det gjelder får en henvisning via fastlegen sin for å kunne gå til psykolog. Så sender legen en henvisning til BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk) som vurderer om de kan hjelpe den det gjelder utifra det som står i henvisningen. Dersom du får plass på BUP så er dette gratis. BUP er for barn og unge opp til 18 år.

Grunnen til at det noen ganger også kan være "svindyrt" som du sier, er at dersom man går til privat psykolog så vil dette koste penger. Da kan det være snakk om 1000-2000 for enkelt/dobbelttime som du nevner. Grunnen til at noen går til privat psykolog er ofte dersom man ikke har fått plass på BUP eller eventuelt at man vil komme til før ventetiden på BUP er gått.

Men dersom det blir vurdert at du trenger psykolog og går via fastlegen til BUP så blir dette altså gratis. Siden du allerede snakker med helsesøster kan hun helt sikkert gi deg mer informasjon om dette også. Eventuelt så kan du også sjekke ut helsestasjon for ungdom der du bor (se her). Der jobber det som oftest både helsesøster og lege og noen ganger psykolog. Dette er også et gratis tilbud. 

Jeg håper dette var oppklarende. Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror er relevante for deg!

 

Lykke til 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser