Hopp til hovedinnholdet

Jeg har depresjoner, selvmordstanker og har holdt på med selvskading

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 13 år og har deprisjoner, selvmordstanker Og har holdt på med selvskading. Har hatt det sånn siden jeg var 8 år og har lust til å snakke med venner men tørr ikke, jeg har snakket med fastlegen og sosiallæreren på skolen jeg går på, men jeg klarer ikke å forklare situasjonen min til dem så de vil ikke sende meg til psykolog fordi de mener at det har med familie men det er det ikke. Jeg vett ikke selv hva det er bare at det ikke er den grunnen. Så jeg lurte på hva jeg burde gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 13 år

Takk for at du skriver til ung.no

Du sier at du har hatt depresjoner, selvmordstanker og har holdt på med selvskading i flere år. Du har lyst til å snakke med venner men tørr ikke. Du har også snakket med fastlegen og sosiallæreren på skolen. Du sier at du ikke klarer å fortelle situasjonen til dem og at de sier at dette har med familie å gjøre og at de ikke vil sende deg til psykolog. Du lurer på hva du skal gjøre.

Jeg synes det er veldig bra at du tenker at du vil snakke med noen. Det høres ut som du har forsøkt på dette ved å snakke med fastlegen og sosiallæreren. Likevel så høres det ut som det ha vært vanskelig for deg å fortelle hvordan du egentlig har det. Et råd kan være at du viser dette spørsmålet som du har skrevet til meg - enten til sosiallærer eller en annen voksen som du stoler på. Dersom du ikke klarer å åpne deg for de som du allerede har snakket med, så finnes det noen andre steder å få hjelp. 

Mitt råd til deg er å snakke med noen som er vant til å snakke med andre på din alder om vanskelige ting. Noen alternativer:

1) Gå til helsesøster på skolen din. (Les mer her)

2) Gå til helsestasjon for ungdom (Les mer på denne linken

3) Du kan også chatte med voksne på "Kors på halsen" (korspahalsen.no) dersom du synes det er lettere å uttrykke deg skriftlig. Les mer om dette tilbudet her

Jeg ønsker deg lykke til! Husk at vanskelige perioder kommer og går, du skal ikke ha det slik som du har det nå for alltid. 

 

 

 

 

 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser