Hopp til hovedinnholdet

Hva kan PPT og kontaktlærer gjøre? Kan de kontakte foreldre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

i tiende klasse slet jeg masse med selvbilde, konsentrasjonsvansker og angst. og i åttende klasse begynte jeg med selvskading. i tiende ble selvskadingen veldig ille, men etter at jeg begynte på vgs ble alt bedre siden jeg fikk en veldig bra klasse. Men jeg sliter enda med presentasjoner osv på skolen og det går utover karakterer. for et par uker siden begynte jeg med selvskadingen igjen, så jeg bestemte meg for å oppsøke rådgiveren. lærerne hadde tenkt å sette meg opp med ppt, så jeg skal snakke med noen derifra og rådgiveren litt senere, men jeg hater å snakke om meg og det jeg sliter med fordi det er så masse osv. hver gang jeg har dratt dit har jeg bare snakket om taket på huset liksom, men ikke veggene og grunnmuren. Jeg aner ikke hvordan jeg skal ta det opp uten at de evt kontakter foreldre, fordi jeg vil ikke blande de inni noe pga fortid osv. hva kan ppt gjøre? kan de kontakte dem? kan kontaktlærer gjøre det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du har noen rundt deg som ønsker å snakke med deg og hjelpe deg. Det er ulikt lovverk for de ulike instansene med tanke på når foreldre skal involveres. 

Skole og PPT forholder seg ofte til 18 års grense, da foreldrene har ansvaret for ungdom frem til de er 18 år og myndige. Helsetjenester forholder seg til 16 års aldersgrense. Det kan være skole vil involvere foreldre på et tidligere tidspunkt enn helsesøster og fastlege for eksempel. Men loven sier noe om at foreldre skal være informert når ungdom er under 18 år hvis det er noe alvorlig som de trenger å vite for å ivareta ungdommen godt nok.

Nå vet ikke jeg hva som er grunnen til at du ikke vil blande inn foreldrene dine, men mange ungdommer synes dette er vanskelig fordi noe av problemet er forholdet til foreldre. Du bør gi beskjed og informere om hvorfor du ikke vil at foreldrene dine skal bli involvert, så vil de sannsynligvis ta hensyn til det. Dere kan eventuelt avtale å si noe til foreldrene dine, sånn at de føler seg litt informert samtidig som de ikke blir involvert i alt du trenger å snakke om.

Se vedlagte artikler. Lykke til videre. Håper du får hjelp som hjelper.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser