Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om det går an å få resept på noe antidepressiva for å få sove?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Den siste måneden har jeg slitet veldig med dødsangst, jeg klarer ikke å sove å det går utover venner, familie og ikke minst skole. Jeg pleier alltid å si jeg har det fint til alle sammen fordi folk kommer til å kalle meg gal. Jeg bare lurer om det går Ann å få resept på noe antidepressiva til å kunne sove? Har lest at xanor kan ha bra virkning i små doser mot angst å søvnproblemer. Vet også om de negative sidene men jeg trenger å sove fordi jeg klarer ikke å holde på sånn her. Det jeg mener med dødsangst da at jeg er redd for å dø mens jeg sover og at jeg ikke skal våkne igjen. Jeg vet det er en midlertidig ting men klarer ikke å sove. Er det mulig å bare spørre om en legetime å forklare?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det høres strevsomt ut for deg med såpass sterk dødsangst som går utover din hverdagslige fungering og jeg forstår at det blir ordentlig slitsomt for deg når du ikke får sove.

Jeg tenker det er viktig at du får hjelp for dette, men det er nødvendigvis ikke sovemedisin som er løsningen. Jeg vil heller tro at du kan ha god nytte av gode samtaler med eks. helsesøster på skolen eller ved Helsestasjon for ungdom. Der kan dere finne mer ut av hva som gjør at du har dødsangst og prøve ut forskjellige metoder for å bekjempe angsten. Du kan også undersøke om det finnes et lavterskel tilbud innen psykisk helse i kommunen der du bor. Der jobber det bl.a. psykologer som kan tilby samtaler over en periode og ventetiden er ofte kort. Sjekk nettsiden til kommunen din.

Jeg vil også anbefale deg å få til en samtale med foreldrene dine. De bør vite hvordan du har det nå, slik at de kan være en god støtte og trygghet for deg. Du - sammen med foreldrene dine - kan også ta en avgjørelse på om dere skal ta en tur til fastlege for å få vurdering om det er behov for noe hjelp for å få sove. For barn og ungdom under 18 år benyttes Melatonin som et hjelpemiddel for å få til bedre innsovning. Mange har veldig god effekt av det.

Medikamentell behandling for angsttilstander tilbys først etter det er forsøkt samtaleterapi over en periode.

Se også artikler som jeg har lagt ved.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser