Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg kan ha en form for depresjon

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om jeg kan ha en form for depresjon. Noen ganger er jeg veldig langt nede og finner ingen mening med livet, ofte kan jeg stirre tomt ut i luften og bare gjøre ingenting. Jeg er sliten hele tiden og alt er et ork. Før fikk jeg mye glede av å spille gitar og synge, men interessen for dette har liksom helt forsvunnet. Jeg føler meg alltid trøtt, uansett om jeg har sovet lite eller mye. Men jeg ligger nok godt under gjennomsnittet i hvor mye søvn jeg får, hvert fall i ukedagene. Jeg tenker mye over livet og finner ofte ingen mening i samfunnet, jeg finner bare feil ved det. Noen ganger får jeg selvmordstanker og fantaserer litt rundt dette, men samtidig vil jeg aldri ha tatt livet mitt heller. Det er mange gleder i livet jeg ser fram til som jeg ikke vil gå glipp av. Av og til frister det å skade meg selv, få litt smerte, få fram følelser, straffe meg selv for at jeg ikke prøver bedre. Men som regel er jeg glad, men alltid sliten og lei med null motivasjon. Alt er et ork.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du tar kontakt når du kjenner at du ikke har det bra. Jeg kan ikke svare deg sikkert på om du har en depresjon. En lege eller psykolog kan si om du er deprimert, etter å ha undersøkt deg. Men flere av de tegnene du beskriver er tegn på depresjon.

Det kan være flere årsaker til at man får depressive plager som du beskriver. Det er viktig at du søker hjelp sånn at du ikke går for lenge rundt å har det så vondt og vanskelig. Det kan være lurt å starte med å ta kontakt med fastlegen din. Noen ganger kan sykdom eller mangeltilstander i kroppen være årsaken til at slike depressive plager som du beskriver. Hvis legen ikke finner noe med kroppen din som bør behandles medisinsk så kan det være lurt å snakke med noen som jobber med psykisk helse. Det går an å lære seg teknikker som påvirker hvordan man tenker og forholder seg til omverden. Se også tips i vedlagte artikler. 

Håper du får det bedre snart og at dette svaret hjelper deg et skritt videre. Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser