Hopp til hovedinnholdet

Psykologen vil henvise meg til psykiatrisk sykepleier. Hva gjør de?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Psykologen min foreslo å henvise meg til en psykiatrisk sykepleier slik at jeg kan fortsette å ha noen å snakke. Årsaken er at jeg ikke har noen andre jeg føler jeg kan snakke med, men jeg kan ikke gå til DPS til evig tid, og derfor ble dette foreslått. Jeg vet ikke helt hva dette innebærer, og det er flere uker til neste time. Hva kan en slik sykepleier hjelpe med? Bare noen jeg kan ha samtale med, akkurat som en venn som får betalt for å være en venn? Kan jeg få noen råd og veiledning osv? Hva slags kompetanse har dem? Hva er hensikten/oppgaven deres (med tanke på at det ikke er snakk om å få behandling)? Hvor lenge kan jeg gå der? Er det slik at jeg kan gå der så lenge jeg selv ønsker? Jeg føler jeg egentlig ikke har peiling på hva jeg går til, og det er meningen jeg skal bestemme meg til neste time.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20

Det er blitt foreslått at du skal avslutte på DPS og henvises videre til en psykiatrisk sykepleier i kommunen. Nå har du mange spørsmål om hva en psykiatrisk sykepleier gjør og hva et slikt tilbud innebærer. Det er svært forståelig og fornuftig å være opptatt av hva et tilbud innebærer før en starter opp. 

Du skal til psykologen din om noen uker. Da skal du ha bestemt deg for om du vil ta imot tilbudet om samtaler med psykiatrisk sykepleier. Jeg synes likevel du skal ta opp spørsmålene med psykologen din ettersom han eller hun kjenner deg, noe ikke jeg gjør. Likevel skal jeg forsøke å besvare noen av spørsmålene dine.

En psykiatrisk sykepleier er en sykepleier som har spesialisert seg i psykisk helsevern. Han eller hun har derfor blant annet kompetanse på ulike psykiske lidelser, følelser, tanker og hvordan en fungerer med ulike psykiske plager. Det kan derfor være svært bra, og naturlig, å avslutte behandling hos psykolog og fortsette samtaler med en psykiatrisk sykepleier. 

Å gå i samtaler hos en psykiatrisk sykepleier er ikke som å snakke med en venn. Den psykiatriske sykepleieren er en helsearbeider og er der for å drøfte, samtale om, og reflektere rundt, små og store følelsesmessige vansker. Råd og veiledning vil høre hjemme her. Blir en dårlig kan den psykiatrisk sykepleieren hjelpe til å vurdere om du trenger annen hjelp igjen. 

Hvor lenge du kan gå avhenger av hvordan du har det. Dette kan du diskutere med den psykiatrisk sykepleieren hvis du tar i mot tilbudet. Jeg tror de aller fleste ville verdsette et slikt tilbud. Lykke til med avgjørelsen. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser