Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om hun har en bipolar lidelse.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Helt siden jeg var liten har jeg alltid hatt et rart reaksjonsmønster og dette har ledet til mange krangler i hjemmet, og det er ennå et stort problem. Vi har vært hos bup da jeg gikk i femte klasse for å sjekke meg for ADHD eller asbergers, men de mente at det var noe galt med foreldrene mine og ikke meg og gadd ikke å teste meg. rundt fjerdeklasse begynte jeg å få selvmordstanker, og de kommer og går ennå. I vennekretsen er jeg den som har enten mye energi og stemmebruken min er på topp eller er helt stille og ikke sier noe. Jeg har ikke sagt til noen om hvordan jeg har det hjemme eller inni meg selv, da jeg ikke føler jeg har noen jeg virkelig stoler på. Jeg kan være veldig down i noen perioder og ikke gidde noe, mens i andre perioder har jeg så mye energi at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Siden jeg alltid har vært god på skolen har ingen ordentlig tatt meg seriøs, og har pratet med helsesøster uten å ha kommet noe lengre. Jeg lurer derfor på om jeg kanskje har bipolar lidelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan være mange andre årsaker til de stemningssvingningene du opplever enn bipolar lidelse. Ungdomstiden som du er inne i nå er en tid der mange opplever slike stemningssvingninger som du beskriver her. Jeg kan ikke svare deg på hva som er årsaken til dine svingninger, men jeg kan anbefale deg å snakke med enten helsesøster på skolen din igjen, noen ved helsestasjon for barn og unge eller at du snakker med fastlegen din. For å få time hos legen din må du først snakke med dine foreldre.

For å finne ut om det du plages med kan kalles bipolar lidelse, må du gjennom en utredning i BUP, barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk. Utredning av bipolar lidelse skal gjøres av spesialist.

Ikke gå alene med vonde tanker og følelser for da risikerer du kun at du får det verre med deg selv. Dersom du snakker med helsesøster eller noen ved helsestasjon vil du få hjelp til å finne ut hva det er du plages med og du vil få hjelp slik at du får det bedre med deg selv. Dersom du snakker med dine foreldre kan de ta deg med til time hos fastlegen din. Vis gjerne den/de du snakker med det du har skrevet her til oss i UNG.no.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser