Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg hjelpe venninne med mor som vil melde far til barnevernet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Venninna mi har depresjon og spiseforstyrrelser på grunn av mora. Foreldra hinna er skilt, ho bur med faren permanent. mora er alkoholikar og har gifta seg med ein ny mann og han er voldelig. Mora prøva å ødelegge for faren, og drive og sende trusselbrev til både faren og venninda mi. Ho trua dei med at ho vil at venninda mi skal bo ilag med ho og den nye mannen og sida ho er under 18 år så sei ho at ho skal kontakte barnevernet. systra til venninda mi blir ikkje trua av mora fordi ho e 18 år. visst mora til venninda mi kontakta barneværnet og ho blir tatt vekk frå faren så blir ho ikkje sendt til mora fordi ho er alkoholikar, men mora trur at ho får ho. Uansett så er ikkje barnevernet i Noreg bra, når du først er blanda inn i barnevernet så kjem ein aldri ut av det systemet og du blir berre flytta rundt på i forskjellige familiar og institusjonar. Spørsmålet mitt er: Kva kan eg gjer for å hjelpe venninda mi? Eg har sagt til ho at eg er her for ho og at ho kan snakke om alt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei jente  16

Du skriver om din venninne og hvordan hun har det og at du ønsker å hjelpe henne. Slik jeg forstår deg så utsettes  venninnen din for press fra sin mor som ønsker at hun skal bo hos henne. Det høres også ut som denne mammaen har ting hun sliter med og hun lever med en voldelig mann. Utfra brevet ditt høres det ut til at venninnen din har det godt hos sin far som hun bor permanent sammen med. Jeg tenker at det er først og fremst de voksnes oppgave å trygge din venninne på at hun ikke kan bli presset hjem til mor. Venninnens pappa er nok den som må ta ansvar og si ifra til mor at hun ikke kan utsette verken han eller venninnen din for trusler og press, det er ikke lov og det å true noen andre er straffbart.

Jeg tenker din oppgave er å være en god venn og en god støtte for din venninne.  Du kan oppfordre henne til å fortelle faren til venninnen din hvordan situasjonen oppleves for henne. Kanskje faren til venninnen din ikke er klar over at hun utsettes for press fra sin mor? Dere kan også prate med helsesøster eller sosiallærer på skolen som så kan ta dette opp med far

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern