Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fortelle om kutting, depresjoner, oppkast og spiseforstyrrelser?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter vedlig med dårlig selvbilde og har nå skjult deppresjon og selvskading i snart et halvt år. Den siste måndten har jeg begynt å spist ca, 500 kcal om dagen fordi jeg føler meg tykk. Jeg veier meg hele tiden og jeg er liksom 174cm høy og veier 50kg. Jeg vil gjerne ha hjelp men jeg klarer ikke fortelle noen. Læreren har flere ganger spurt om det går bra men jeg sier bare at alt er helt fin. Altså hvordan forteller du noen at du kutter deg selv, har depresjoner, kaster opp og har begynt å få spiseforstyrrelser. Jeg bare klarer det ikke

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det høres veldig tøft ut for deg og jeg synes det er veldig bra at du skriver at du gjerne vil ha hjelp. 

Det du beskriver er alvorlig og bekymringsfullt. Det er viktig at du får hjelp og at de voksne du har rundt deg får vite hvor vondt du har det. Du skal ikke være alene om å ha det sånn som nå. Det betyr at du må si noe om hvordan du har det til eks. foreldrene dine og/eller helsesøster eller sosiallærer på skolen din. Eventuelt kan du gå til Helsestasjon for ungdom, om du vil snakke med noen utenfor skolen din. Helsesøster/sosiallærer/Helsestasjon for ungdom kan også tilby å snakke med foreldrene dine, om du synes det blir for vanskelig å gjøre selv.

Jeg tror du klarer det! Jeg forstår at du synes det er veldig vanskelig og kanskje du også er usikker på hvordan du skal gå frem og hva du skal si. Jeg tenker det viktigste nå er at du får til å si at du har det veldig vondt og vanskelig og at du trenger hjelp. Kanskje de rundt deg allerede har fanget opp at du ikke har det så bra og når du først sier noe, så vil samtalen gå litt av seg selv. Det er ikke sjeldent at det gjør. Det kan også være lettere for deg om du skriver noe ned, slik som du har gjort her til oss. For mange så er det trygt og godt å ha forberedt seg litt i forkant. Du kan også vise det du har skrevet inn her til oss. Der kommer strevet ditt tydelig frem.

Jeg har lagt ved noen artikler til deg og ber deg ta en titt på de for flere konkrete råd. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser