Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min har schizoaffektiv lidelse. Hvordan kan jeg forstå ham?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Kjæresten min har shizo affektiv og vi har litt vanskeligheter med å forstå han. Er det noen måte jeg kan forstå hvordan han tenker?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16

Så fint at du skriver til ung.no om et så viktig tema. Det å forstå sine nære, enten det er en kjæreste, venn eller et familiemedlem, med en psykisk lidelse er viktig. Det kan være vanskelig, men desto viktigere. 

Schizoaffektiv lidelse er en alvorlig psykisk lidelse. Den kjennetegnes av mange ulike symptomer. Noen av disse er humørsvingninger, hallusinasjoner og vrangforestillinger. Humørsvingninger kan være å bli veldig lei seg og trist eller brått å bli glad og oppstemt. Hallusinasjoner kan være å høre stemmer som andre ikke hører. Vrangforestillinger kan være å bli veldig mistenksom og tro at noen er ute etter å gjøre deg noe vondt når det egentlig ikke er slik. Dette er symptomer som kan være veldig plagsomme for den som har schizoaffektiv lidelse og som kan virke skremmende både på de som har den psykiske lidelsen og de som står ham eller henne nær. 

Alle menneske med en psykisk lidelse er forskjellige, slik alle uten en psykisk lidelse er. Det er derfor ikke mulig for meg å fortelle deg hvordan kjæresten din tenker. Mest sannsynlig tenker han noe annerledes i perioder hvor han ikke har det så bra og helt som alle andre i gode perioder. Jeg vil tro at han går i behandling ettersom han har schizoaffektiv lidelse. Jeg vil foreslå at du snakker med kjæresten din om å bli med til behandleren hans slik at dere kan snakke om hva den psykiske lidelsen er og hvordan dere begge skal forholde dere til den og hverandre. Det er da en forutsetning at kjæresten din ønsker dette. Hvis han ikke går i behandling kan dere gjøre det samme hos hans fastlege

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser