Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig misfornøyd med meg selv.

Gutt
 

Spørsmål

Hei jeg er veldig uførnøjd med meg sell. Jeg rødmer mye, jeg har en del fett, jeg er upopulær, nipplene mine ser ut som ballonger, jeg har dårlige karakterer, jeg suger i alle populære spill og jeg er stygg. Jeg tenker alltid så mye på dette. Heldigvis kan jeg trøste meg litt med at familien min er en bra familie med veldig mye penger og fine hus og biler... men det er ikke alltid det hjelper. En ting jeg tenker mye mye på er hvordan ting blir når jeg blir voksen. Har veldig lyst til å bli en advokat, men leste et sted at man møtte ha 5.7 i snitt for å kunne bli det! Og jeg fikk bare 3.6!! Tenk om jeg blir en uteligger... Hva gjør jeg!!?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver forstår jeg at det kan være vanskelig å være deg nå. Du beskriver mange negative tanker om deg selv og skriver at du alltid tenker mye på dette. Det skjer store endringer i ungdomstiden, både fysisk og psykisk. I perioder kan ungdom derfor oppleve at de sliter, for eksempel med selvtillit. Man kan bli usikker på seg selv og få et tankemønster hvor man ofte tenker at man ikke får til ting, alle andre er bedre, ingen liker meg osv. Man kan også bekymre seg for fremtiden og tenke at man ikke vil klare å bli det man egentlig ønsker.

Når man har vanskeligheter med å klare og tenke positivt har det noe med selvfølelse og selvtillit å gjøre. Det å være glad i seg selv og tenke at jeg er bra, er å ha god selvfølelse. Det å tenke at jeg er god til å mestre og få til ting er å ha god selvtillit. Det er ikke unormalt å ha dårlig selvtillit i ungdomstiden, men det er hjelp å få. Det krever en god innsats selv for å endre, men det er ikke umulig.

Prøv å utfordre de negative tankene du får om deg selv, og ikke la dem styre deg. Hvis du tenker etter, hva er det familie, venner og andre liker ved deg? Hva liker du selv ved deg selv? Du kan også skrive ned det positive andre sier om deg. Les høyt for deg selv. Vær snill mot deg selv og være din egen bestevenn.

Du kan også snakke med noen om hvordan du har det. Det kan være helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Det hjelper å ha noen som kan hjelpe deg med å sortere dine tanker og følelser du har til deg selv. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse