Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for at venninnen min skal bli gladere? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er ganskesikker på at venninnen min sliter med depresjon og vet at hun har selvskadet og hatt spiseforstyrrelser før.Hun har tvangstanker og sinneproblemer og jeg har fått inntrykk av at hun har hatt det ganskelenge.En stordel av depresjonen hennes går ut på at hun ikke får lov å bo med moren sin av barnevernet før hun er 18 år.Det begynte med at mormoren hennes drakk og nå gjør moren hennes også det (det begynte altså når moren hennes var liten).Moren drikker for å overleve og for å glemme mange dumme ting som har skjedd med henne tidligere i livet.Hun er ikke like ofte full lenger og jeg har vært medå skype med henne og hun er en utrolig kjønn og snill dame.Hvis vennen min ser henne på gaten får hun ikke lov til å gå bort til henne og hun kan kun være i nærheten av henne hvis de betaler en stor sum for at noen fra barnevernet skal være til stede.Dette gjør henne veldig trist og håpløs.Hva kan jeg gjøre for at hun skal bli gladere?Hennes største ønske er å kunne bo med moren sin:(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Jeg forstår at du er bekymret for venninnen din som har så mange vanskelige ting i livet sitt. Hun er heldig som har en sånn god venn som deg som vil hjelpe! 

Det er ikke alltid så lett å vite hvordan man kan hjelpe en venn som har det vanskelig. Som oftest er det slik at ungdom som strever med ulike ting aller helst trenger en voksen som kan hjelpe. Du kan være en god venn og støtte henne og trøste henne, men du kan ikke være hennes terapeut. Det kan være altfor strevsomt å bære på alt det vanskelige som venninnen din deler med deg. 

Venninnen din strever med mange ting som gjør at hun ikke har det bra. Når en person strever med så mange vanskelige ting er det viktig å snakke med noen om det. Ved å sette ord på de vonde tingene kan det kjennes lettere! 

Jeg vil oppfordre deg til å be venninnen din ta kontakt med en voksen hun kan snakke med. Hun kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen. Kanskje du kan tilby deg å være med? Du skal fortsette å være en god venn, men venninnen din trenger også hjelp fra en voksen. 

Hvis hun synes det er vanskelig å snakke med noen kan dere også ta kontakt med kors på halsen eller mental helses hjelpetelefon. Her kan dere begge få gode råd om hva dere burde gjøre. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern