Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan jeg kutte meg uten at det synes når jeg går med shorts?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Det er en del ting jeg lurer på. Jeg må kutte meg, fordi jeg har det så vondt. Hvor kan jeg kutte uten at det syns når jeg går med shorts og korte gensere? Jeg vet at dere ikke vil svare på det, men jeg trenger et svar. Jeg kan heller ikke snakke med noen om det, for det er ingen jeg stoler nok på. Håper dere gir meg et godt svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14

Takk for spørsmål. Det er riktig som du skriver. Det er ikke mulig for meg å si noe om hvor du kan kutte deg slik at det ikke synes når du går med shorts og korte gensere. jeg vil likevel komme med noen tanker som jeg får når jeg leser spørsmålet ditt. 

Når en har behov for å selvskade, slik som å kutte seg, så handler det om at en har vonde følelser inni seg, akkurat slik du beskriver. Det er akkurat som om det blir bedre når en selvskader. Dette har å gjøre med at fokuset på de vonde følelsene inni seg blir mindre fordi fokuset rettes mot kuttingen og smerten på kroppen. Dette kan føles bra der og da, men er ikke en bra løsning i lengden. 

Når en selvskader trenger en hjelp. Hjelpen består i å se hva de vonde følelsene inni seg handler om og se hvordan en kan få det bedre inni seg. Da vil en ikke lenger ha samme behov for å selvskade eller å kutte seg. Mitt råd til deg er å oppsøke en voksen. Du skriver at du ikke kan snakke med noen fordi du ikke stoler på noen. Jeg synes du skal trosse følelsen av ikke å stole på noen og likevel forsøke å snakke med noen. Kontakt helsesøster på skolen eller helsestasjonen for ungdom. Disse er vant med å snakke med ungdom som kutter seg. Fortell dem hvordan du har det og at du ikke klarer å la være å kutte deg. Hvis du synes det er vanskelig kan du vise dem spørsmålet ditt og svaret mitt. Det kan være en god start på en åpen og ærlig samtale. Sammen kan dere finne ut av hva som skal til for å hjelpe deg til å få det bedre enten det er samtaler hos helsesøster, samtaler på helsestasjonen eller henvisning til psykolog. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser