Hopp til hovedinnholdet

Har en venn som sliter med selvmordstanker. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en venn/eks-kjæreste som sier han vil ta sitt eget liv. Han har sagt til meg at han kommer til å gjøre det på den datoen bestevennen hans døde. Han har vært deprimert i en ganske lang periode (minst ett halvt år) så jeg vet at han kan gjøre det. Jeg er veldig redd for han og lurer på hva jeg kan gjøre. Har allerede snakket med helsesøster på skolen min (han er ett år eldre og bor ett annet sted så hun kjenner han ikke). Hun sa jeg måtte prøve å få han til å snakke med noen. Men ha nekter. Hvem kan jeg si ifra til? Og hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du høres ut som en veldig god venn å ha. Det er flott at du har snakket med helsesøster på vegne av han og der fått råd om hva han burde gjøre. Men som du skriver her så nekter han å snakke med noen. Det eneste jeg kan anbefale deg å gjøre siden han nekter å snakke med noen er at du snakker med dine foreldre og ber de snakke med hans foreldre om det han sliter med. Dette er ikke å sladre men å faktisk hjelpe en venn som har det vanskelig. 

Du kan ikke sitte alene med bekymringer for din venn. Det er et alt for stort ansvar å ta som venn. Jeg håper derfor at du kan snakke med dine foreldre om det dine venn sliter med slik at de kan snakke med hans foreldre. Da vil han få hjelp med det han sliter med!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser