Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å dø. Jeg ser liksom ingen fremtid. Skal ikke ta selvmord.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har litt lyst til å dø. Jeg ser liksom ingen fremtid. Skal ikke ta selvmord

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.


Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er fortvilet om du går med tanker om at du har lyst å dø og ikke ser noen framtid. Det er ikke bra at du har det på denne måten og det er bra at du søker hjelp her hos oss. Og det er veldig bra at du tenker at selvmord ikke er noen god løsning. 

Samtidig er det ikke unormalt at en kan få slike tanker om livet føles vanskelig og problemene kan virke store og uten noen god løsning.

Da er det viktig at du får snakket med noen om dine tanker og følelser. Å snakke med noen kan hjelpe deg til å se hva som er årsaken til at du føler det på denne måten og hva som kan gjøres for at du kan få det bedre. 

Livet går opp og ned i perioder og når en er ekstra langt nede, kan det være vanskelig å se løsninger og lyspunkt som kan få en på bedre tanker. Derfor er det lurt å snakke med noen som kan hjelpe en til å sortere litt og få litt trøst og omsorg.

Snakk derfor med noen voksne som du stoler på. Det kan først og fremst være dine foreldre, eller noen andre i familien. Du kan også snakke med helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom. Sammen kan dere finne ut hva som kan gjøres for at du skal få det bedre.

I noen tilfeller kan sykdom og mangel på vitaminer få en til å føle seg sliten, deprimert og lei. Derfor kan det være lurt å ta en tur til fastlegen og få gjennomført en undersøkelse. 

Jeg legger også ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. Her kan du få råd om hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser