Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg som dritt og ingen skjønner det. Jeg er så sliten.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg føler meg som dritt i det siste. Jeg blir for redd og nervøs for små ting og det er kjempe irriterende. Hvis jeg for eksempel ikke får svar på en melding, blir jeg kjempe dårlig i magen, hjertet dunker fort og jeg mister matlyst og andre interesser helt. Eller andre småting som å komme for sent til en time, heg blir det og slett kjempedårlig. Dette er ikke bare i det siste, men har alltid vært sånn. Dette er egentlig en litt annen ting, men Uansett, jeg føler meg dritt fordi jeg bekymrer meg for mye Føler jeg. Jeg har foreløpig en venn som ikke vil ha noe med meg å gjøre, og dette drar meg ned helt. Jeg har en person jeg kan snakke med og bryr seg, men desverre så bryr ikke personen seg godt nok, så jeg vil ikke drive å plapre i vei om meg selv, men så bryr personen seg egentlig ikke, bare føler en plikt til å lytte fordi vi er venner. Ingen skjønner at jeg egentlig ikke har det så bra, kanskje fordi jeg er flink til å late som ingeting. Jeg er så sliten

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver at du føler deg som dritt og er sliten, og blir redd og nervøs for små ting. Du synes du bekymrer deg for mye og blir opptatt av en venn som nå ikke vil ha noe med deg å gjøre. Du skriver at du har en person du kan prate med, men vil ikke det i tilfelle den personen kun lytter av plikt og egentlig ikke bryr seg. 

Det høres veldig strevsomt ut for deg og jeg forstår at du blir fortvilet. Det er trist å lese at du ikke tror de rundt deg bryr seg om deg og det er nok veldig slitsomt for deg å late som ingenting når du har det såpass vondt som du beskriver her til oss. 

Jeg synes det er fint at du har tatt kontakt her, det tenker jeg betyr at du ikke vil ha det slik som nå og er klar for å gjøre noen grep for å få det bedre. Det er veldig bra! Det er viktig at du søker hjelp og støtte, helst hos en voksen og gjerne en som du har tillit til og som du tror kan være god og trygg støtte for deg nå og fremover. Kan du eksempelvis snakke med foreldrene dine, eldre søsken eller andre i familien? De bør vite at du strever og har det så vondt og vanskelig, slik at de kan støtte deg og gi deg den omsorgen du trenger nå. 

Du kan også gå til helsesøster eller sosiallærer på skolen din, eller du kan gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og du kan få mulighet til å forstå mer av det som plager deg og hjelp til hvordan du kan få det bedre. Helsesøster, sosiallærer og Helsestasjonen kjenner godt til problematikken som du beskriver her til oss, og de kan hjelpe deg! De kan også hjelpe deg med hvordan du skal få til å snakke med de voksne rundt deg. Evt. kan det arrangeres en samtale med deg og eksempelvis foreldrene dine for å få frem alvoret i strevet ditt. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og de synes jeg du skal ta en titt på. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser