Hopp til hovedinnholdet

Jeg har sliti med angstanfall i det siste og jeg vet ikkje hva som trigger

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har sliti med angstanfall i det siste og jeg vet ikkje hva som trigger det dei pleier å vare i 36 timer å da blir det veldig tungt å vere med å ting. Jeg bruker choking som selvskading og det er det eneste som jeg føler klarer å roe meg ned.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Du skriver at du sliter med angstanfall og vet ikke hva som trigger det, og du bruker choking som selvskading.

Det høres vanskelig ut for deg og jeg blir bekymret for deg! Jeg tenker det er veldig viktig at du søker hjelp hos helsesøster, sosiallærer eller ved Helsestasjon for ungdom. Der kan du snakke om angsten, hvordan det er for deg nå og om selvskadingen. Samtidig kan du forplikte deg til noen, som hele veien vil følge deg og støtte deg mens du jobber med å finne andre bedre måter å håndtere følelsene dine på. Det tror jeg vil være veldig godt for deg.

Helsesøster, sosiallærer og Helsestasjon for ungdom kan også vurdere om du er i behov av mer spesialisert behandling fra BUP, og de kan guide deg på hvordan du går frem for å få sendt henvisning for utredning og behandling ved BUP.

Det finnes god behandling for angst, og jeg ber deg om å lese mer om det her: angstringen.no/?gclid=EAIaIQobChMI0trfiLSi2gIVx-AYCh1MXww1EAAYAyAAEgL5gvD_BwE, oslo-psykologene.no/behandling-av-angst/panikkangst-og-panikkanfall og psykologisk.no/2015/09/ti-rad-til-deg-som-har-angst/

Hvis du ønsker å jobbe med selvskadingen på egenhånd, så vil jeg råde deg til å få tak i et hefte som er gitt ut av Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning i Stavanger. Heftet heter: "Selvskading. En arbeidsbok for unge og voksne". I dette heftet tar forfatterne opp både en måte og forstå selvskading på, samt hvordan en kan jobbe med seg selv for å finne alternative måter å håndtere sine problemer på. Heftet kan bestilles på internett på siden: www.psykopp.no

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg!

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser