Hopp til hovedinnholdet

Kan man drikke alkohol når man bruker antidepressiva?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 19 år som sliter med angst, depresjon og anoreksi. I forbindelse med dette har jeg fått medisiner jeg går på. I bruksanvisningen står det at det ikke anbefales å drikke alkohol sammen med tablettene, jeg er ute å drikker og fester nesten hver helg sammen med venner. Jeg lurer egentlig på hvorfor dette ikke skal blandes, altså litt mer spesifikt hva som kan skje. Og er det veldig farlig å blande antidepressiva og alkohol ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente

Takk for henvendelsen. Først må jeg påpeke at vi her i ung.no får ikke stilt deg oppfølgingsspørsmål, undersøkt deg eller har oversikt over din journal slik at vi kan ikke komme med helt bestemte meninger vedrørende dette, men vi kan alltids komme med noen betraktninger.

Det finnes mange ulike medikamenter der ute som man kan få utskrevet ved depressive lidelser, angst og liknende. Noen står på flere medikamenter på en gang fast, i tillegg kan man ha medikamenter man kan ta ved forverring av symptomer/tilstand og noen har også medisiner som hjelper til med å sove om natten.

Alkohol er et rusmiddel som i varierende grad påvirker hjernen vår utfra mengden av inntak og individ. Alkohol påvirke vår oppmerksomhet, våkenhet, reaksjonsevne og følelsesspekter. Antidepressive medisiner virker også på hjernen og vil da sammen med alkohol kunne forsterke påvirkningen på hjernen, i verste fall kan blanding av alkohol og medikamenter føre til forgiftning og være direkte farlig for deg. Noen som sliter med depresjon har også varierende grad av selvmordstanker og inntak av alkohol vil kunne forsterke disse følelsene. Som en generell regel er det ikke anbefalt å blande antidepressive medisiner sammen med alkohol.

Som sagt finnes det ulike typer medikamenter som brukes mot denne typen psykiske lidelser og disse vil i varierende grad forsterke effekten på hjernen ved inntak av alkohol. Jeg har dessverre ikke oversikt over hvilke medisiner, hvor lenge du har brukt dem eller dosen på medisinene. Dette gjør at jeg ikke kan komme med konkrete betraktninger angående dette. Jeg vil anbefale deg på det sterkeste å snakke med legen din snarlig om dette så kan du få råd fra vedkommende som sitter med oversikt over din sykdomshistorie og medisiner foran seg. Alt godt ønskes deg, lykke til!

 

 

 

Vennligst hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Alt du trenger å vite om helsa og sykdommer

Lurer du på noe om en diagnose, anbefaler vi deg å bruke kvalitetssikrede informasjonskanaler. På helsenorge.no finner du kvalitetssikret info om helsetema og om ulike symptomer og sykdommer.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser