Hopp til hovedinnholdet

Jeg orker ingenting lenger

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg kjønner ikke lenger hva som skjer med meg. Jeg orker ingen ting lenger, hver dag jeg kommer hjem fra skolen går jeg bare opp på rommet og sover, jeg vet jeg har lekser jeg burde gjøre men jeg klarer bare ikke, jeg har alt for mange tanker. Jeg prøver å finne grunner til å leve hver dag, men det er dager jeg ikke finner noen. Jeg har slitt med selvskading og har hatt sosial angst en stund. Jeg går til BUP men jeg føler ikke det hjelper fordi jeg sitter bare å smiler hele tiden og forteller ingen ting, samme er det hjemme, jeg er alltid så glad med familien selvom jeg føler meg knust innvendig, jeg vet ikke hvordan jeg klarer akkurat det. Men spørsmålet er egt om dere tror jeg kanskje sliter litt med deperesjon, jeg har iallefal vært trist veldig lenge, så lenge jeg kan huske egt. Føler ikke noe håp for fremtiden, vil egt bare dø.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år!

Det høres ut som at du har det vanskelig nå. Du orker ingenting og finner ingen grunner til å leve. 

Ungdomstiden kan være vanskelig for mange. Det skjer store forandringer i kroppen, både synlige og mer usynlige. Blant annet skjer det en stor produksjon av hormoner som for noen kan skape problemer. Noen opplever at humøret svinger veldig, fra glad til trist på kort tid, uten at man egentlig vet hvorfor. Andre opplever at de er mye triste, eller nedstemte, over lengre tid. Hvis man opplever at man endrer humør eller at man kjenner på håpløshet er det viktig å snakke om det med noen. 

Om du har en depresjon eller ikke kan ikke jeg svare på. Det er en diagnose som skal settes av lege eller psykolog. De som jobber på BUP kan sette slike diagnoser. 

Du skriver at du har slitt med selvskading. Selvskading er et tydelig tegn på at du ikke har det bra. Men vi vet at det å snakke om det som er årsaken til at man selvskader vil kunne gjøre ting lettere. Av måten du skriver det på tror jeg kanskje du ikke selvskader deg lenger, og det er bra! 

Det er mulig å få det bedre! Men da er det er viktig at du forteller ting som de er. Ikke legg skjul på at du har det vanskelig. Du får ikke riktig hjelp om du ikke er ærlig med de som prøver å hjelpe deg. Når du ikke klarer å finne grunner for å leve er det alvorlige tanker som du må snakke om. 

Det er veldig bra at du går til BUP! Men det er ikke bra at du ikke føler det hjelper. Hva er det som gjør at du ikke vil fortelle noe til behandleren din? Tenker du at det er noe i veien med behandleren? Du har rett til å bytte behandler hvis du ønsker det. Det er ikke alle mennesker vi har god kjemi med, og det kan ødelegge for hjelpen man trenger.

Kroppen din sier tydelig i fra om at du ikke har det bra. Du kjenner deg sliten og vil bare sove. Psykisk stress er slitsomt og kroppen vil på et tidspunkt vise med tydelige tegn at du må ta vare på deg selv. Jeg forstår at det kan være vanskelig å snakke om det som er vondt, men du fortjener å ha det bedre, så gi det en sjanse! 

Jeg ønsker deg lykke til! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser