Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg har ADHD

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går vg3 og har de siste årene slitt skikkelig med konsentrasjonen. Har prøvd "alle" triks og begynner å bli veldig lei. Jeg har over 4 i snitt, men det er mest fordi jeg har flaks på prøvene. For jeg klarer virkelig ikke konsentrere meg når jeg øver, og jeg har ikke klart å følge med i timene nesten hele videregående. Dette gjør at jeg må bruke utrolig mye lenger tid enn alle andre når jeg pugger. En kompis av meg har adhd og jeg fikk i forrige uke en ritalinkapsel av han, da jeg hadde en stor innlevering jeg sleit med. Dette hjalp veldig mye og jeg lurer nå på om jeg egentlig kan ha adhd selv? Eller burde jeg da ha merket det før?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du har over 4 i snitt. Jeg tror ikke det bare er flaks, og noen ganger lærer man selv om man opplever at man er ukonsentrert. vært stolt over dine prestasjoner på skolen og klapp deg selv på skulderen. Det er en kunst å klare å plukke ut hva som er relevant å lese på til en prøve. Det at du føler deg heldig med prøvene kan bety at du klarer å plukke til det som er viktig.

Det er mye som påvirker konsentrasjonen og jeg kan ikke svare deg på om det er sannsynlig at du har ADHD. En lege eller psykolog kan stille den diagnosen etter å ha undersøkt og snakket med deg. Noen ganger er det viktig å finne ut av om man har en diagnose, og noen ganger finner man ut av hvordan man trenger å ha det uten å få en diagnose først.

Det at du synes ritalin hjelper er en viktig opplysning og det kan være lurt å prøve og finne mer ut av om det er en spesiell grunn til konsentrasjonsvanskene dine. ADHD er gjerne medfødt, og handler om mer enn konsentrasjonsvansker. Det kan være at du har hatt konsentrasjonsvansker lengre enn du husker. Og det kan være konsentrasjnsvansker kommer av helt andre årsaker enn ADHD. Noen ganger er det lettere å finne ut av hva som kan hjelpe hvis man forstår grunnen til at man har utfordringer i hverdagen. 

Ritalin er amfetamin. Det er narkotika og ulovlig for deg å bruke når du ikke har fått den medisinen av lege. Amfetamin er et stoff som fører til at man føler seg oppkvikket, energisk og våken. Les mer om amfetamin i vedlagt artikkel.

Du kan snakke med fastlegen din om du kan søke utredning i spesialisthelsetjenesten for å finne mer ut av om du har en psykisk lidelse. Tenk igjennom hvilken betydning det vil ha for deg i hverdagen å finne mer ut av om du for eksempel har ADHD. Søvnmangel, det å være redd og utrygg hjemme eller å ha opplevd noe traumatisk kan også gi konsentrasjonsvansker. Helsesøster ved skolehelsetjenesten kan kanskje hjelpe deg i kontakt med fastlegen hvis du ønsker det.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Amfetamin og metamfetamin

Hvitt pulver, sprøyte og skje (foto: colourbox.com)

Amfetamin og metamfetamin gir sterk oppkvikkende rus. Stoffene kan skade hjerte- og karsystemet og påvirke psyken.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse