Hopp til hovedinnholdet

Har problener med sinne og kosentrasjon som bare blir verre.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 18 som alltid har hatt problemer med sinneproblemer der jeg plutselig kan brase ut med noe jeg ikke mener og kan bli voldelig ovenfor andre folk og har konsentrasjonsvansker på skolen og hjemme der jeg kan falle ut av samtaler selv om det er bare til meg de snakker til og til læreren som at hun må gjenta seg selv mange ganger men falle ut uansett. Faren min har ADD og dysleksi og søsteren min har det også, men foreldrene mine har alltid ment det er noe jeg vokser ifra men jeg vet ikke og det egentlig vil det for det blir bare verre med årene. jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Du forteller at du har problemer som påvirker deg negativt i hverdagen. Sinneproblemer og konsentrasjonsvansker er noe av det som plager deg mest. Slik jeg forstår deg, så er dette noe du har slitt med i mange år uten at det er blitt bedre. Foreldrene dine har alltid ment at det er noe du vil vokse i fra, men din erfaring er at det bare har blitt verre med årene.

Det jeg vil råde deg til, er at du i første omgang snakker  med helsesøster om dette. Vær åpen på hva du strever med, og forklar hva det gjør med deg i hverdagen. Fortell også om at du har en forelder med ADD og dysleksi, og sin slster har det også, og si noe om tanker du gjør deg om dette. Lurer du på om du selv kanskje kan ha en ADD, eller er det andre ting i livet ditt og hverdagen din som forsterker det du sliter med?
Dette er noe du kan snakke med helsesøster om, og få hjelp til å finne svar og råd om hvordan du kan få riktig hjelp videre.

Jo mer du våger å dele og snakke om det som er vanskelig, jo lettere blir det for den du snakker med å gi rett hjelp.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dysleksi (lese- og skrivevansker)

Jente sitter oppgitt foran PCen (colourbox.com)

Hva er dysleksi, og er det et vanlig problem? Les mer om dysleksi, eller lese- og skrivevansker som det også kalles, og hvordan du kan slå fast om du har det eller ikke.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna