Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å spise foran gutter jeg har følelser for. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år og jeg sliter utrolig mye med å spise foran gutter jeg har følelser for. Jeg holder på med en gutt og hver gang han vil at vi skal spise sammen så mister jeg matlysten. Han vet om at jeg har angst for å spise foran han, men han sier at jeg ikke må være redd. Jeg skjønner selv at dette er noe jeg ikke burde vært redd for, men jeg føler meg feit når jeg spiser også blir jeg oppblåst så jeg er redd for at han skal synes at jeg er ekkel. Det er faktisk så ille at jeg kan få panikk også begynner jeg å grine og får vondt i magen av å tenke på at han vil spise med meg. Jeg klarer ikke å ha det sånn lenger, hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16

Det å ha følelser for noen kan ofte vekke usikkerhet. Av og til blir denne usikkerheten så stor at den fører til høy grad av uro. Noen ganger er uroen så høy at vi kan kalle den angst.

Du forteller at du strever med å spise foran gutter som du har følelser for. Nå har du følelser for en gutt og klarer ikke spise foran ham og spør hva du skal gjøre.

Du har allerede gjort noe lurt ettersom du har fortalt ham om hvordan du har det. Det i seg selv kan gjøre situasjonen bedre siden han vet om hvor vanskelig det er for deg å spise foran ham og at du ikke behøver å forestille deg eller late som om alt er bra.  

Når vi arbeider med å regulere ned uro og angst bør vi eksponere oss for det som gir angst. Det betyr at vi utsetter oss for det som er vanskelig, selv om det gir angst, for så å erfare at det etterhvert går bedre. En går gradvis frem dvs at en begynner å eksponere seg for noe som kun gir litt angst. Når en har trent på dette og det ikke lenger gir så mye angst går en videre og eksponerer seg for noe som gir litt mer angst. Sånn holder en på å trene til det som tidligere gav angst ikke lenger gjør det. 

Jeg vil foreslå at du forsøker å spise litt foran han du har følelser for. Begynn for eksempel med en frukt du liker eller en yoghurt. Selv om du blir urolig så fortsetter du å spise frem til du er ferdig. Gjør dette mange ganger, gjerne flere dager på rad, så vil du sannsynligvis kjenne at det blir litt bedre etterhvert. Når du ikke lenger er så redd så spiser du noe som er litt større, for eksempel en brødskive. Dette gjør du også mange ganger for å oppleve at uroen blir mindre. 

Hvis du ikke får til å drive med eksponering så kan det være lurt å snakke med helsesøster på skolen. Vis gjerne helsesøster spørsmålet ditt og svaret mitt. Helsesøster er vant med å snakke med ungdom med mange ulike vansker. Fortell om hvordan du har det, også om hvor redd du er for at noen skal synes du er feit og ekkel. 

Jeg sender med noen artikler som jeg håper kan være til nytte. 

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Bli bedre kjent med kjæresten din

Gutt hvisker til jente (colourbox.com)

Noen kjenner hverandre godt og vet alt om kjærestens ønsker og behov. Andre vet ikke så mye. Kanskje kan det å bli litt mer kjent med andre sider av kjæresten gjøre at forholdet blomstrer?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser