Hopp til hovedinnholdet

Inni mellom føler jeg meg ganske trist og nedenfor. Hva er dette?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Inn i mellom føler jeg meg ganske trist og nedenfor. Og da gråter jeg en del. Dette kan holde på i dager, også går det er stund hvor jeg føler meg helt vanlig. Jeg får ofte da lite energi, så jeg ikke orker ting som jeg vanligvis gjør, som å trene. Jeg har ikke opplevd noe som gjør at jeg føler det sånn. Så det er litt rart. Jeg lurte på hva dette kunne være? Jeg vet ikke om det er noe allvorlig. Burde jeg snakke med noen? Jente 16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 16 år.

Takk for at du skrev til ung.no

Det er vanlig at man noen ganger føler seg trist og nedfor. Ingen er i topphumør hele tiden. Men hvis slike perioder varer og/eller er hyppige, må du snakke med noen om det. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Dere kan sammen kartlegge hva som skjer med deg, hva du tenker og føler. Helsesøster vil også spørre deg om når du har menstruasjon og om du kan sette de periodene der du føler deg trist og nedfor i forbindelse med den. Det er noen som blir ekstra trist og lei seg før mensen kommer.

Mens du venter på hjelp kan du lese litt om følelser og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv.

Det er sånn at før man føler noe har man tenkt. Det er på tanke-stadiet man kan endre hva man føler. Hvis man for eksempel snakker negativt til seg selv, kun fokuserer på det som er trist og leit, vil følelsene påvirkes i negativ retning. Hvis man avleder seg selv fra å falle inn i negative tankemønster eller negativt tankekjør, skyves disse tankene bort, og man slipper å bli så trist og lei. Du kan avlede deg med å snakke med noen, være aktiv, delta i familielivet, lage mat, se tv i stua, være med venner eller andre hyggelige ting.

Snakk med helsesøster!


Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser