Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger hjelp!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, i fjor når jeg var 13 var jeg på besøk oss ei venninne. Når jeg skulle gå hjem var det ganske seint, plutselig når jeg går, ser jeg to gutter ( 14 el 15) gå forbi meg. Når jeg snur meg tar de tak i meg og dreger meg inn i skogen, jeg prøvde å rope hjelp men de bare holdt for munnen min. De fingret meg og tok på meg, selv om jeg gråt og hylte siden det gjorde sykt vondt, men de brydde seg ikke. Til slutt løpte de sin vei, men jeg hadde så vondt at jeg bare lå på bakken. Jeg tror jeg lå der minst en halv time før jeg begynte sakte å gå hjem. Det er bare mine nærmeste venner som hvet dette. Jeg har ikke sagt det til foreldrene mine. Jeg har et problem, jeg klarer ikke være alene med en gutt og tør heller ikke snakke med noen gutter. På skolen skulle vi bytte plasser og jeg måtte sitte sammen med en gutt, og da vi gjorde lekser og han skulle hjelpe meg tok han meg på skuldren, da begynte jeg å gråte. Men jeg sa til læreren at det var fordi jeg hadde vondt i hodet. Jeg trenger hjelp?!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Du beskriver et overgrep som skjedde i fjor og som fortsatt påvirker deg i stor grad og som du ikke har klart å snakket med noen voksne om.

Jeg forstår at det er vondt og vanskelig for deg og at dette overgrepet var veldig ubehagelig for deg, skremte deg og har satt sine spor. Jeg tenker det er uheldig for deg at du ikke har snakket med noen voksne om det som har skjedd, hvordan det fortsatt plager deg og gjør det vanskelig for deg å være alene med og snakke med gutter.

Jeg vil sterkt anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne ut hva du er i behov av og teste ut flere ulike metoder som kan være til god hjelp for deg. Jeg forstår at det kan virke skummelt å gå til en voksen, men det er viktig at du gjør nettopp det. Helsesøster og Helsestasjon er godt vant med ungdommer som synes det er skummelt og vanskelig å snakke om opplevelser og følelser. Det er godt trent og vil hjelpe deg i gang og på vei. Kanskje du kan ta med deg en av venninnene dine i første samtale. Det kan kanskje også være lettere for deg, dersom du skriver noen ned og har med deg inn i samtalen, eller du kan vise til det du har skrevet her til oss. Helsesøster kan hjelpe deg med å få til en god prat med foreldrene dine, og det kan også arrangeres en samtale med helsesøster, foreldrene dine og deg.

Jeg tenker det er viktig at du søker hjelp og får til å sortere og bearbeide de tankene og følelsene du har i forbindelse med det som skjedde med deg.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep