Hopp til hovedinnholdet

Vil ikke miste de viktigste personene i livet mitt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei!! I det siste har jeg vert veldig veldig stressa! Jeg gråter nesten hver kveld.. Alt dette er pga Min aller beste venninne har anoreksi.. Det har også min storesøster som jeg har et veldig sterkt bånd med.. For en liten stund siden fikk jeg vite at i verste fall kan man dø av anoreksi, så helt siden jeg fant det ut har jeg vert super stressa og leimeg fordi jeg ikke vil miste noen av de mest viktigste personene i livet mitt!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du bryr deg om venninna og søsteren din. Det kan være krevende å være "pårørende" eller nær til syke søsken og venner. Kanskje du trenger å snakke med noen for å sortere litt i hva du kan gjøre noe med og hva du ikke kan påvirke?

Anoreksi er en alvorlig sykdom ja, og den kan være dødelig. Men heldigvis går det bra med de fleste som får helsehjelp. Det er lurt å sette seg inn i hvordan sykdommen kan utarte seg. Men sett deg gjerne også inn i hva som gir bedring når man har spiseforstyrrelse. Det å ha gode venner og godt forhold til søsken kan være viktig når man skal bli frisk av spiseforstyrrelse. Prøv også å ta vare på deg selv. Sannsynligvis er du enda bedre støtte hvis du tar vare på deg selv sånn at du blir mindre stressa. Vær en god rollemodell. Pass på at du har gode leve vaner og gjør ting du liker og synes er gøy. Da kan du føle deg sterk til å tåle vanskelige perioder i livet. Hvis du kan bidra med noe annet i livene dems som ikke handler om mat, vekt eller kropp så er sikkert det godt for dere alle. 

Vi vet ikke hva som skjer fremover, og forhåpentligvis får de du kjenner god helsehjelp sånn at de blir friske. Prøv å ikke bekymre deg så mye for noe du ikke vet om kommer til å skje. Støtt dem i å ta i mot hjelp og si at du håper og tror de kan bli friske. Da gjør du det du kan gjøre. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre og fortsett å være et medmenneske som bryr deg om andre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser