Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir plutselig helt stille når jeg er men noen jeg ikke kjenner så godt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Gjengen jeg hadde på barneskolen har splitta seg helt. Nå er jeg me 7 andre jenter som jeg ikke kjente så godt før. Jeg har bare 1 person i gjengen som jeg kjenner ekstra godt. Med henne så snakker jeg, har noe å si hele tiden. Men probleme er at me de andre så blir jeg plutsli helt musestill, jeg har ikke peiling hvorfor! Kansje jeg bare er redd for å fremstille som frekk.. men jeg er sjenert da. Har jeg sosial angst elns???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Det er mange som opplever at de forandrer seg på ulike måter i ungdomstiden. Man endres jo i kropp og utseende, men noen merker også at de endrer seg i måten å være på også.

Mange ungdommer vil plutselig kjenne at de blir sjenerte og tilbaketrukne i sosiale sammenhenger hvor de ikke har vært det før. Det kan være både skummelt og rart å oppleve det. Ofte blir det slik at når man kjenner seg sjenert blir man ekstra bevisst på hvordan man er ovenfor andre og hva andre tenker om en.

Det er ganske vanlig å oppleve at man er sjenert i ulike perioder av livet. For mange så går det over etter hvert, mens for noen blir det så vanskelig at det begrenser dem i hverdagen. Da er det lurt å snakke med noen om det.

Jeg kan ikke si om du har sosial angst eller bare er sjenert. Hvis du leser om sosial angst så vil det sikkert være mye der du kjenner deg igjen i. Men for å få vite sikkert om du har sosial angst må du snakke med helsepersonell som kan vurdere det. Det finnes gode måter å få hjelp på hvis man strever med sosial angst.

Jeg synes du skal snakke med helsesøster om det du opplever. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster vil sammen med deg finne ut av om du kan ha behov for samtale med fagpersoner som kan mye om sosial angst. Helsesøster har også mye erfaring med å snakke med ungdom som opplever ubehag i møter med andre mennesker, slik at hun/han kan gi deg gode tips og råd til hvordan du kan håndtere det.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser