Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir 16, har jeg lov å være med noen som er 12/13 før jeg blir 16?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 15 blir 16 har jeg lov å være med noen som er 12 og blir 13 før jeg blir 16?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 15 år! 

Det er ingen som kan bestemme hvem du er sammen med, altså har et forhold med, uansett alder. 

Hvis det er sex du tenker på så er den seksuelle lavalder 16 år i Norge. Den loven er laget for å beskytte barn og ungdom mot overgrep fra eldre. Loven er også laget for å beskytte barn og ungdom mot å gjøre noe de ikke er mentalt eller fysisk klare for. 

Hvis du som 15 åring har sex med en på 12 eller 13 år vil nok de fleste reagere på at det er veldig tidlig. Det er også litt forskjell på dere mentalt. Hvis det er slik at den på 12-13 år har sex med deg frivillig så er det ikke straffbart for deg. Men det vil antakelig bli noen reaksjoner på det. 

Hvis det er slik at du er forelsket i en som er snart 13 år, så er det ingen som kan hindre dere i å bli kjærester hvis dere vil det. Men det er kanskje noen som synes det er litt stor aldersforskjell på dere. Det kan hende foreldrene til den yngste vil synes det er litt problematisk.

Jeg håper at dersom du og den du skriver om her tenker på å ha sex, vil snakke om det og være enige om at dere skal ha sex. Du må ikke presse deg til eller tvinge deg til å få sex fra den andre. Det er ikke greit. Jeg vil anbefale dere å vente med å ha sex.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser