Hopp til hovedinnholdet

Jeg gråter så ofte, og gråter meg til søvn mer eller mindre hver natt.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg gråter så ofte, og gråter meg til søvn mer eller mindre hver natt. Jeg tenker på fattige barn, mennesker uten rettigheter, og bestefar som kanskje ikke overlever 2018 pga sykdom som alzheimers og annet. Jeg vil ha hjelp, jeg prøver å tenke klart, men det går ikke. Når jeg tar det opp med noen blir ordene sittende fast i halsen min, og jeg finner på en teit unnskyldning og sier noe annet. Jeg vil ha hjelp, men hvordan får jeg det? Jeg har prøvd og skrive det ned, men midt i skrivinga bryter jeg sammen og gråter, og jeg får lyst til å dø. Vurderer ikke selvmord, men vil heller ikke leve fra tid til tid. Hvordan får jeg tankene mine på noe annet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så tungt å tenke på triste og vanskelige ting. Det tyngste er kanskje at man ikke kan gjøre noe med det. Da kan man føle seg både hjelpeløs og trist. 
Du må snakke med noen om hvordan du føler det. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du vise utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si noe som helst . Du kan bare vise det fram.
Du kan snakke med foreldrene/de foresatte og/eller helsesøster. Da vil du få gode innspill og spørsmål som vil hjelpe deg tenke annerledes og også at du får tankene over på noe annet. 
Det er sånn at før man føler noe, har man tenkt. Det er på tanke-stadiet at du kan endre hva du føler. Mens du venter på hjelp kan du øve på det. Du kan aktivt oppsøke andre tanker som er mer positive for deg hvis slike triste tanker kommer over deg. 
La de triste tankene komme inn i oppmerksomheten din og se på dem som skyer som driver forbi over himmelen og ut av oppmerksomheten igjen. Hvis en negativ tankesky stopper opp i oppmerksomheten din, så kan du iverksette tankestopp-tiltak. Tankestopp gjør du ved å aktivt fokusere på noe annet. Enten ved å oppsøke andre tanker eller ved hjelpemidler som TV, internett, musikk, andre omkring deg eller at du utfører en aktivitet som krever all din oppmerksomhet, for eksempel lekser. Da vil de tunge tankene gli bort, og du slipper å føle deg så lei og trist. 
Du er viktigst for deg selv og du har rett til gode, glade dager. La noen få hjelpe deg! Snakk med de hjemme eller helsesøster så snart du kan!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser