Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg har tvangstanker.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei dette er litt vansklig og forklare men jeg tror jeg har fått en form for tvangstanker og det er helt jævelig det begynnte i fjor sommer også har det bare blitt værre og værre Det går lzm på at ting ikke er likt f.eks hvis jeg har på meg en bukse så føles det ut som om den ikke sitter likt og jeg går og drar og vrir for hardet livet og sånn er det med allt mulig! og jeg får sikkelig vondt i brystet og blir sur og frustrert og innimellom begynner Jeg til og med og grine . Men jeg får ikke forklart det årntlig Hva skal jeg gjøre???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14

Takk for spørsmål. Det høres ut som du strever for tiden og har strevd snart et år. Da er det bra at du tar kontakt med ung.no og tar tak i situasjonen din slik at du kan få det bedre. 

Tvangstanker er ubehagelige, uønskede og plagsomme tanker, eller bilder, som kommer om og om igjen og som en ikke klarer å få bort. En strever med å la være å tenke på noe, men tanken kommer likevel. En kan da bli sliten, urolig og lei seg fordi tankene oppleves plagsomme. Dessuten føler en at en ikke har kontroll over tankene. 

Tvangstanker fører ofte til tvangshandlinger. Dette er handlinge som en gjør om og om igjen uten å klare å slutte. Dette kan være å bli altfor opptatt av ritualer, ordne ting i bestemte rekkefølge og slik du beskriver, å bli veldig opptatt av om noe er likt (for eksempel buksen din). 

Her på ung.no diagnostiserer vi ikke. Det vil si at vi ikke vurderer om det du beskriver er en tvangslidelse. Det er fordi vi ikke kjenner deg og hele din historie. Jeg synes likevel du trenger noen som kan se nærmere på hva du strever med og fortelle deg om det handler om tvangstanker og tvangshandlinger eller om det handler om noe annet. 

Jeg vil foreslå at du oppsøker helsestasjonen for ungdom. Fortell dem om hva du strever med og spør dem om dette er tvangstanker og tvangshandlinger. Hvis det er det kan det hende du trenger behandling hos psykolog. Da kan de hjelpe deg med henvisning til behandling, for eksempel på BUP. Hvis det er noe annet kan de også hjelpe med dette. 

Hvis det ikke er en helsestasjon for ungdom der du bor kan du ta kontakt med helsesøster på skolen. 

Jeg sender med noen artikler som jeg tror du kan ha nytte av.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser