Hopp til hovedinnholdet

Hver dag søker jeg på Internett om hvordan jeg kan dø

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hver dag søker jeg på Internett om hvordan jeg kan dø hva jeg kan ta for en overdose men jeg finner aldri en løsning fordi jeg vet ikke hvor jeg skal få tak i det uten at noen spør meg hva jeg skal med det, det koker helt over i hodet på meg jeg tenker 70% på døden og 20% mat på grunn av anoreksi og 10% til andre ting jeg ORKER IKKE MER de fleste rundt meg vet om det jeg tenker på men ikke bryr seg nettopp fordi jeg har ikke sagt det en gang med sikkert 100 ganger jeg vil bare vekk for alltid keg orker ikke mer av livet:(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15,

Takk for at du skriver inn til oss nå som du har det så vondt. Det er både utmattende og overveldende å ha det sånn som du har det. 

Samtidig er selvmord aldri en god løsning når livet kjennes sånn som nå. Selvmordstanker er uttrykk for at man har det så vanskelig at man ikke vet hvordan man skal håndtere det vanskelige. Når man har det så tungt at man ikke klarer å se hvordan man kan få det bedre, kan selvmordstanker og tanker om døden være et alternativ til hvordan man kan komme unna det vonde. Det er viktig at du vet at selvmordstanker er en type tanke og ønske om å kunne slippe å ha de vonde tankene og følelsene i livet du lever nå. Det er ikke det samme som å ville dø fra livet. 

Jeg forstår at det føles veldig vondt ut for deg og du opplever og ikke ha mer å gi, men tro meg - det finnes godt i vente, også for deg. Det tar imidlertid tid å få det bedre. Du kan sammenligne denne prosessen med et åpent sår som kjennes uutholdelig smertefult ut. Men sår gror etterhvert og smerten minskes, såret vil etterhvert bli bedre og så også bra. Jeg legger ved noen artikler om selvmord og depresjon som jeg vil anbefale deg å lese, kanskje du får noen gode råd ved å lese dem?

Du skriver ikke noe om hvorvidt du mottar behandling for strevet ditt. Dersom du går til behandling, vil jeg på det sterkest anbefale deg å snakke med behandleren din om hvor mye du tenker på døden og på mat, og at du søker på nett om hvordan du kan dø ved overdose. Behandleren din kan bedre hjelpe deg og gi deg støtte og forståelse og dere kan finne gode løsninger for deg sammen når han eller hun har fått innsikt i fortvilelsen din.

Dersom du ikke går til behandling, så vil jeg sterkt anbefale deg å fortelle en voksen du har tillit til om at du fortsatt strever så mye som du gjør. Snakke gjerne med foreldrene dine eller en annen voksen du har tillit til. Du kan også snakke med helsesøster på skolen, ta kontakt med helsestajson for ungdom eller fastlegen din. Fastlegen har mulighet til å henvise deg til psykologisk behandling dersom dette blir det rette for deg. Et annet alternativ er å ringe gratis til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. Der vil du kunne få god støtte til å komme deg videre. Dersom du blir redd for at du kan komme til å begå selvmord, så dra til legevakten eller ring 113.

Du fortjener å få det godt igjen, jente 15.  Ikke gi opp! Jeg ønsker deg alt vel, både nå og i framtiden. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser