Hopp til hovedinnholdet

Mamma har anoreksi og jeg vet ikke hvem jeg skal snakke med om det

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hei. jeg er en gutt på 14 og snart 15. mamma har anoreksi og jeg tenker veldig mye på det. jeg har depresjons anfall og gråter så og si hver dag. vet ikke om noen jeg skal snakke med dette om... bare skjønner ikke hvorfor det må være sånn. angående depresjonen min vil jeg ha noen anti depresjons piller, men får aldri penger. tør ikke å si ifra til en lege, er redd for at han skal ringe hjem og si hva jeg sliter med. vil ikke at mamma eller pappa skal vite at jeg har depresjoner. vil egt ikke at noen skal vite det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 14 år!

Jeg forstår at det er veldig vanskelig for deg å ha en mamma som har anoreksi. Det er en alvorlig sykdom og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal håndtere det. 

Jeg forstår godt at du er lei deg og gråter mye. Du er sikkert redd og fortvilet og i tillegg engstelig for at mamma eller pappa skal vite at du har det vondt. Det er mange ungdommer som har det vondt som ikke vil at foreldrene skal vite det. Ungdom er ofte redde for å være til bry. 

Det er ikke bra at du er så masse lei deg. Egentlig er det veldig viktig at du forteller foreldrene dine om det. Men jeg skjønner at det kan være skummelt. Du trenger hjelp og støtte til å håndtere alle tankene og følelsene rundt det at mamma har anoreksi. 

Jeg vil oppfordre deg til å snakke med en annen voksen om det. En du stoler på. Det kan for eksempel være helsesøster. Helsesøster kan du ta kontakt med på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster kan mye om anoreksi. Dessuten har helsesøster god oversikt over tilbud i kommunen der du bor som kan være hjelpsomt for deg. Det kan for eksempel hende at det finnes samtalegrupper for barn og ungdom som har syke foreldre. 

Du kan også ta kontakt med ROS, rådgivning om spiseforstyrrelser. Du kan ringe, sende mail eller chatte med dem. Her får du kontakt med mennesker som kan mye om spiseforstyrrelser og kan gi deg gode råd.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser