Hopp til hovedinnholdet

Jeg er sjenert og har sosial angst, hva kan hjelpe med å bli kvitt dette?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg ekstremt sjenert i sosiale situasjoner, når jeg er på skolen så tør jeg ikke å snakke med noen, jeg hater å ha muntlige framlegg. Jeg sliter også veldig med sosial angst, hva kan hjelpe med å bli kvitt dette? Når jeg gikk i barnehagen starten av barne skolen så slo jeg andre for å få kontakt på grunn av at jeg ikke sa noe til noen. Jeg har vært veldig sjenert siden. Spørsmål 2: jeg har venn som sliter med selektiv mautisme, etter vi hadde vært kjent en stund begynte hun å prate til meg , men nå har hun ikke pratet meg på noen månender, selv om vi fortsatt er sammen på skolen. Hva kan det bety? Hilsen jente 15 år:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver at du er ekstremt sjenert og har sosial angst. Når du er på skolen så tør du ikke prate med noen og hater å ha muntlige fremlegg. I tillegg spør du hva det kan bety at en venn med selektiv mutisme ikke prater med deg lenger.

Det finnes ikke en oppskrift på hvordan du kan bli kvitt sosial angst. Dessverre. Men, det finnes gode metoder for å redusere sosial angst slik at du kan ha det bedre med deg selv sammen med andre. 

Sosial angst er en lidelse der personen er plaget av sterk angst for å gjøre ting sammen med andre. De vegrer seg for å snakke med andre og ønsker ikke å komme i sentrum for oppmerksomhet. De er svært opptatt av å ikke virke dumme eller for ikke å bli flaue. Angsten fører gjerne til kroppslige plager som rødme, svetting, skjelving, tørrhet i munnen, hjertebank, følelse av å ville besvime - og man er redd for at andre merker det. Dette kan føre til at man ikke orker å være sammen med andre mennesker og bare ønsker å unnslippe eller rømme fra situasjonen som er vanskelig.

En av de viktigste måtene å komme seg ut av angst er å bli værende i de situasjonene som du opplever som vanskelige/angstfulle slik at du kan skaffe seg bevis på at det du frykter sjeldent eller aldri skjer. Psykologisk sett er det klart at mennesker med sosial angst har en tendens til katastrofetenkning. Det betyr at de nærmest automatisk blir konsentrert om det som kan gå galt i samværet med andre mennesker. Det vil si at de tror at andre vil benytte første sjanse til å dumme dem ut eller gjøre narr av dem.

Sosial fobi er mye mer alvorlig enn vanlig sjenanse, fordi den opplevde plagen er mye større og lidelsen medfører funksjonssvikt. Det finnes mange ulike hjelpetilbud for deg med angst og det er god grunn til å regne med at du vil få det bedre når du får hjelp. Det du kan gjøre for å hjelpe deg selv er å ikke unngå sosiale situasjoner. Press deg selv til å delta selv om du er ukomfortabel. Du må få erfaringer på at det du frykter skal skje faktisk ikke skjer! Si i fra til andre, møt deres blikk når du går forbi dem og utfordre deg selv på denne måten. På sikt vil du da få slike erfaringer og selv innse at andre faktisk liker deg, at andre er til å stole på og at du ikke dummer deg ut.

Jeg vil anbefale deg å ta turen til enten helsesøster på skolen din eller til Helsestasjon for ungdom og be om støttesamtaler over tid. De har gode råd og tips til deg om nettopp det du etterspør. Sammen vil dere finne ut hva det er du sliter med og hvordan du kan jobbe med å tørre å være mer sosial og bruke stemmen din.  

Når det gjelder vennen din med selektiv mutisme, så er det litt vanskelig å svare på hva det kan være at hun ikke prater med deg akkurat nå. Kanskje hun har det ekstra vanskelig nå eller det kan være andre grunner. Det beste svaret får du antakelig av henne selv. Kanskje du kan spørre henne, enten ved å spørre direkte eller skrive til henne. 

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser