Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om han sliter med schizofreni.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Har jeg Schizofreni? Har lest en del på internett om dette og føler beskrivningen passer meg bra. Hører stemmer og ser ting som ikke er der, har vært sånn i ca 3 år nå. Er redd for å fortelle legen og familien at jeg ser ting som ikke er der fordi jeg tror de vil tro jeg er sinnsyk. Har i perioder vanskelig for å skille mellom virklighet og hallusjoner. Jeg har vært innlagt på DPS 3 ganger pga. stemmene. Får medisiner for dette nå. Legen sa det var psykose første gangen jeg var her, men siden har jeg ikke hørt noe mer om hva det er som feiler meg. Kan bli urolig noen ganger og bli vanskelig å få kontakt med. Trekker meg tilbake i sosiale sammenhenger og liker ikke å prate.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan ikke diagnostisere deg her over nettet, men det jeg i hvert fall leser her er at du sliter med en del psykotiske symptomer. Disse kan være forenlig med en schizofreni diagnose, spesielt siden du har slitt med disse symptomene i flere år. Men dette kan jeg som sagt ikke si med sikkerhet da dette mediet ikke egner seg til diagnostisering.

Det jeg imidlertid håper og anbefaler at du gjør er å snakke med fastlegen din og dine foreldre om det du sliter med av hallusinasjoner. Du trenger hjelp slik at det du sliter med i dag ikke får muligheten til å utvikle seg til det verre for deg. Si klart i fra at selv om du får medisiner så har du fortsatt disse symptomene. Legen din kan hjelpe deg ved å endre dosering eller medikasjon, slik at du på sikt får det bedre med deg selv. Vis gjerne legen din og dine foreldre det du har skrevet her til oss i UNG.no.  

Jeg legger ved noen artikler her til deg.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Schizofreni

Symptomene på schizofreni kan være svært forskjellige fordi sykdommen kan ha mange stadier, faser og uttrykk.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser