Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min har det veldig dårlig, hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har en venninne som har det veldig dårlig og som var på vei til å ta selvmord for ikke veldig lenge siden og vil ikke si det til noen, hva skal jeg gjøre? Skal jeg si ifra til en voksen uansett om hun vil eller ikke? Vet ikke hva jeg skal gjøre og vi hjelpe henne

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du virker som en veldig god og omsorgsfull venninne, og hun er heldig som har deg! Det er viktig å huske på at du ikke kan bære ansvaret alene for at hun skal få det bedre eller ha det bra. Jeg tenker det er veldig viktig at du forteller det du vet om til en voksen. Fortell om bekymringene dine til foreldrene dine eller hennes, til lærer eller helsesøster og be om hjelp. De voksne rundt dere bør vite hvor vanskelig det er for venninnen din nå, slik at de kan ta ansvar og hjelpe til.

Det er vanskelig hvis noen har fortalt om selvmordstanker, da blir man redd og urolig. Og ofte kan en kjenne seg veldig hjelpesløs, fordi en ikke vet hva en kan si og gjøre. Det er aldri feil å si fra videre til en voksen når en venn har det ordentlig vondt og vanskelig.

Strevet til venninnen din påvirker deg sikkert mye nå, og jeg tenker at det er viktig at du forsøker å fortsette med det du vanligvis pleier å gjøre. Vær den gode vennen du alltid har vært. Husk også på at du må ta vare på deg selv oppi dette og ta hensyn til din egen helse. Når man har det vanskelig, hjelper det å gjøre ting man liker, og jeg tenker det er viktig at du også prioriterer det nå.

Hvis det blir vanskelig framover, håper jeg du kan dele tankene og bekymringene dine med noen. Kanskje kan du snakke med noen i familien din eller helsesøster på skolen? Det tror jeg vil hjelpe deg. Husk at helsesøster har taushetsplikt. 

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg. 

Ta godt vare på deg selv og husk at du gjør så godt du kan. Du kan ikke selv ta hele ansvaret for å hjelpe venninnen din. Lykke til videre!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser