Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å bli henvist til psykolog gjennom helsesøster?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har de siste to årene hatt det ganske vondt. Jeg begynner nå å kjenne at jeg virkelig trenger noen å snakke med, da jeg føler det renner over for meg oftere og oftere. Når det skjer opplever jeg en følelse at jeg kommer til å dø, og jeg ligger på gulvet og hyperventilerer. Spørsmålet mitt er: Jeg vil ikke dra til fastlegen min for å få henvisning til psykolog, da jeg ikke føler meg helt komfortabel med å snakke med han, fordi han er en godt voksen mann. Er det mulig å bli henvist til psykolog via helsesøster? Hilsen jente, 17 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17

Så bra at du har bestemt deg for å oppsøke en psykolog ettersom du strever, "det renner over for deg" og du har hatt det vondt i to år. 

Som regel er det fastlege som henviser til psykolog, for eksempel på BUP. Dette gjøres på bakgrunn av en vurdering fastlegen gjør av hva slags plager en har, hvor alvorlige de er, og hvor en skal behandles for denne typen plager. 

Ettersom du ikke ønsker å kontakte fastegen din kan du ta kontakt med helsestasjonen for ungdom, så fremt det er en helsestasjon der du bor. På noen helsestasjoner har de egen psykolog som kan hjelpe deg, eller henvise videre. Helsestasjonen har også lege, som kan henvise til psykolog. Enkelte helsestasjoner henviser ikke videre og du må da dessverre gå gjennom fastlegen din. Skulle du måtte snakke med fastlegen din, til tross for at han er en godt voksen mann, er jeg sikker på at han har hørt om liknende vansker som du har og vil forstå hva slags hjelp du trenger. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser